Проект Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського: Челендж «Я люблю своє місто»

Третього жовтня 2020 року місто Чернівці відзначатиме свій черговий день народження – 612 річницю від дня першої письмової згадки про місто. Нагадаємо, що Чернівці вперше згадується в грамоті воєводи Александра Доброго 8 жовтня 1408 року у зв’язку з митним договором, який він уклав з львівськими купцями. Ця грамота була написана церковнослов’янською мовою, яка в той час використовувалась для складання офіційних документів і зберігається в Державному архіві Чернівецької області як раритетний документ.

Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського до дня народження Чернівців запроваджує новий проект: Челендж «Я люблю своє місто». За жанром це будуть короткі відеоролики, зняті на телефон чи відеокамеру, в яких працівники книгозбірні читають вірші-присвяти своєму рідному місту Чернівці і розміщують їх в інтернет-мережі Facebook, та запрошують записати свої відео-присвяти Чернівцям (в прозі, поезії, пісні) своїм читачам, знайомим чернівчанам та необмеженому колу користувачів інтернету. Окремі з них будуть виставлені на сторінку Facebook Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського. 

Чернівці з незапам’ятних часів заманювали до себе мандрівників з усього світу своїм вдалим розташуванням на перетині торгових шляхів і тихим шелестом грошових купюр, інтригуючою, переплавленою з гармат садигурською прабабусею Євро, частими веселими ярмарками, колоритним багатонаціональним гомоном місцевих мешканців, мальовничими ландшафтами і природними багатствами, гіркуватим смаком старих як світ горіхів і тягучим медовим запахом квітучих лип, архітектурними шедеврами місцевих та європейських зодчих, пересувними вуличними театрами і втіленням модних ідей та авантюрних технологій в невеличкій столиці маленької австрійської провінції, яку ми вже звикли називати негласною культурною столицею Австро-Угорської імперії - дивовижним атмосферним середовищем, в якому з давніх давен переплетені витончений штрих пензля, глибинна філософія поетичного слова і гармонія музичного звуку.

Вдень метушливо буденні, а вночі тихі і романтичні... Чернівці не відпускають кожного, хто хоча би раз вдихнув це насичене феромонами любові і толерантності повітря, ступив на бруківку, під якою принишкло ховається могутня магічна сила тектонічних процесів, надаючи місту особливої привабливості і незбагненності. Невідомо до нині, хто тримає в секреті точний склад цього феномену, яке ми називаємо містом Черн, але незаперечним фактом є те, що воно, це диво, спонукає до творчості не лише професійних митців, але й людей, чиї професії далекі від віршування, нотного стану та малярського пензля.

Це місто стало невід’ємною частиною біографії багатьох громадян світу і, зокрема, моєї. За що я йому щиро вдячна. Я люблю своє місто!
Галина Мурмилюк