«Viribus unitis» - «Спільними зусиллями»

Таке гасло встановлено на фасаді найгоноровішої споруди міста (Чернівців) – чернівецької Ратуші.
Його часто згадують чиновники, коли мова ведеться про дуже великі і серйозні проєкти, які потрібно втілити для розвитку Чернівців.

На це гасло з цікавістю і пієтетом споглядають туристи нашого міста, коли слухають музику безсмертної «Марічки» на Ратуші у виконанні сурмача. Звісно, після того, як екскурсоводи переконають, що головною рушійною силою чернівчан і є вислів «Спільними зусиллями» («Viribus unitis»), який колись був девізом на гербі Габсбургів.
 
Сьогодні всі виклики життя і всі перешкоди в нашому місті завжди долаються спільними зусиллями представників міської влади та мешканців Чернівців.
                                                                       
І тут виникає закономірне питання: коли ж народився цей вислів? Хто його вперше озвучив і коли він з’явився на чернівецькій Ратуші? Адже ні на австрійських світлинах, ні на румунських, ні в радянський час його не було. Та й не могло бути…

Здогадки підтвердив багаторічний міський голова Микола Трохимович Федорук. У фондах Чернівецького краєзнавчого музею було віднайдено прапор, подарований місту у 1908 році, коли відбувалося святкування 500-річчя першої писемної згадки про Чернівці. З такого поважного ювілею цісар Франц Йосиф І офіційно дозволив користуватися цим гаслом. Саме воно у кольорі розташоване на прапорі міста, який зберігається у Чернівецькому краєзнавчому музеї.
                                                                       
Цікавим є й сам прапор. У центрі білого поля розміщено міський герб. Над ним шовком вигаптовано напис німецькою мовою, готикою: “Landfeshauptstadt Czernowitz” – “Крайова столиця Чернівці”. Під гербом – гасло, написане латиною. Ним у своїй діяльності і керувалася міська рада: “Viribus unitis” – “Спільними зусиллями”. Цей герб та прапор слугували місту до розпаду імперії Габсбургів наприкінці 1918 року.

Прапор і сам напис були відреставровані, а потім в якусь добру хвилину комусь спало на думку це гасло разом з перекладом на українську мову розмістити на фасаді Ратуші. І в 1996 році цей напис латиною та українською мовою було встановлено на будівлі.
 

 
 
Його вперше виголосив Франц Йозеф І з нагоди завершення роботи Рейхстагу у Кромержижі 7 березня 1849 року: «Великою є справа, але спільними зусиллями подолаємо».
Під час Австрійської революції 1848 року, після придушення Габсбургами повстання у Відні, до Кромержижу [саме красиве історичне місто Чехії] переїхав і засідав у єпископському палаці австрійський Рейхстаг до березня 1849 року.
 

Тепер вже важко сказати, чи то йому так сподобалось це гасло, чи оточення підтримало, але для запечатування листів цісар використовував печатку із золота і лазуриту із гаслом «Viribus unitis» ( «Спільними зусиллями»).

З того часу минуло 174 роки, а в Чернівцях це гасло не втратило своєї актуальності. Мабуть, це єдина ратуша в Європі, на якій воно гордо красується…
                                                            
                                   
Підготувала Леся Щербанюк
 
Фото використані з інтернет-ресурсів