«Станьте творцем власного щастя»

 На книжковому ринку аж ніяк не бракує літератури з серії практично-повчальної, де «н-кількість» порад, кроків, способів, уроків… що, безсумнівно (за словами авторів), призведуть до успіху, щастя, гармонії… Чи використовувати такі методи, чи читати такого типу літературу і з якою метою – справа кожного.

Та ось «Магічне мистецтво ігнорування» – книгу Сари Найт, яку нещодавно отримала бібліотека в подарунок від читачів, я б все ж порекомендувала. Вона дуже дотепна, цікава, захоплива, практична і дійсно чесна. Мимоволі під час читання і я замислювалась: як часто «мордую макітру» тим, що для мене не так важливо і роблю те, що геть не маю бажання робити… Ймовірно, що і у Вас виникатимуть такі ж питання…

Магічне мистецтво ігнорування / Сара Найт ; пер. з англ. І. Гнатковської. – Х. : Віват, 2019. – 176 с.

Життя в сучасному світі часто змушує людей тримати ритм, встигати все-все і ще те, що неможливо, виконувати багато всього-превсього і «пхнутися зі шкіри» для того щоб… Ось тут павза! Щоб досягти і відчути справжнє щастя чи частіше щоб догодити іншим?..

У цій «пародії на бестселер Марі Кондо «Викинь мотлох із життя» Сара Найт ділиться практичними порадами, як впорядкувати розумовий простір, не витрачати час на дрібниці і припинити перейматися тим, що неможливо змінити, спираючись на власний досвід. «Коли почала впорядковувати власне життя і стала почуватися щасливою від речей і людей, вирішила поділитися досвідом щодо «магічних навичок», що змінюють життя.

«Станьте творцем власного щастя» – говорить нам Сара Найт.

То що ж радить авторка світового бестселера? Як саме не марнувати час на людей, які не подобаються, і як не робити того, чого не хочеться?

Все просто, і можна звести до наступного: «Чхати на все й послати під три чорти все, що не шкода». Але ж і не так все просто… Тут, звісно, одразу постає питання репутації, турбує відчуття провини, зобов’язання, сумнівів, сорому… а що люди подумають… а раптом звільнять… а раптом друзі чи знайомі перестануть спілкуватися тощо. Тож ціле «мистецтво ігнорування… мистецтво посилання до бісової матері і магічне чхання»

Напевне, Ви вже зрозуміли, що нудьгувати з цією книжкою Вам не доведеться. Так само Ви не відчуєте себе втомленим студентом на складній повчальній лекції.

Отож, начитавшись Сари Найт, скажу, що авторка тут ділиться практичними навичками і порадами «як не сушити собі мізки дрібними дратівлими бриднями», «відкинути до біса думку інших», «не мордувати довбешку тим, що не до снаги контролювати», позбутися «довбогриж, які висмоктують енергію, час, гроші…», викликаючи при цьому повагу в оточуючих, залишаючись чесним, щирим і привітним, але «просвітленим».

Іншими словами книжка допомагає зосередитися на бажаному, викреслити з життя все, що «не шкода», звільнивши місце для дійсно важливого, і нарешті почати жити так, як мріяли, не завдаючи насправді шкоди оточенню.

Авторка запевняє: «якщо перестати туркатися всілякими химерними бриднями, ваше життя стане геть іншим». І це не тільки внесе спокій і гармонію в особистий простір, але принесе користь навколишньому світу.

Сара Найт – редакторка, письменниця, випускниця Гарвардського університету.

Прогнозувати, наскільки зміниться Ваше життя після прочитання книги, не візьмуся. Але щодо одного переконана: якщо вирішите прибрати у своєму середовищі і позбутися зайвого, то відвідування Муніципальної бібліотеки і читання добрих книжок аж ніяк не потрапить до списку «Не шкода», а залишиться в переліку речей першої важливості. Тому сміливо додаю до матеріалу і фото Вашої улюбленої бібліотеки – місце, що, безперечно, робить Вас щасливішими.

                

Втіхи і задоволення від власного життя, дорогі читачі! І звичайно, користі і насолоди від книжок!

Підготувала Лариса Українець