Книги про дітей та для дітей: яскраве дитинство з українською книгою

Ми продовжуємо знайомити вас з дитячими книгами переданими Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського у рамках  благодійної акції «Українським дітям – українську книгу». Наступна підбірка  книг присвячена маленьким читачам та їх батькам. Отже…

 

Курков  А. Казка про пилососика Гошу. – Харків: Фоліо, 2019. – 24 с.

Усі ми вже звикли до різних чудернацьких казкових героїв – великих могутніх драконів, летючих фей, грізних тролів, кумедних гномів, чарівних русалок… Але що, якщо головним героєм казки буде пилосос? Це незвично й неординарно,  але тому і цікаво!

У цій книжці звичайна квартира це справжній казковий світ, де кожна річ, чи то щітка для пилу, люстра, чи пилосос – жива істота.

Один з жителів цієї квартири – маленький пилососик Гоша. Він випадково знайомиться з дідком-Пиловичком, який розпилює бруд по будинку. У них зав’язується дружба, але маленький пилосос розуміє, що дружба між ними не можлива, адже його робота це збирати пил і тому він постає перед важким вибором: дружба чи власне призначення? А як пилососик Гоша  вирішить цю проблему ви дізнаєтесь, прочитавши книжку.

Артюх А. Поезії Рудої Киці. – Харків: Фоліо, 2013. – 48 с.

Це збірка добрих та веселих віршованих історій про котиків і не тільки. У книжці є розповіді й про інших тваринок, друзів Рудої Киці – слоників, баранців, мавпочок, цвіркунів. Ця книжка занурює в чудернацький казковий світ та дозволяє подивитися на нього очима киці. Особливою родзинкою книги є барвисті та чаруючі ілюстрації, намальовані самою авторкою, які можна дуже довго розглядати та щоразу помічати нові деталі.      

 

 

 

Дяченки М. та С. Приголомшливі пригоди просто поруч. – Харків: Фоліо, 2019. – 31 с.

Невеличкі повчальні та зворушливі казки, які здатні розтопити серце кожному, хто їх прочитає, будь то дитина чи дорослий.

Заєць, який позеленів від своєї любові до капусти,  чоловічки, що живуть  у волоссі і не розуміють який зараз час доби, коли Чоловік з зеленим волоссям вдягає капелюх, Червона жаба, яку боялись чаплі… Герої цих казок незвичні й кумедні, але насправді вони, їх вчинки та ситуації, що з ними трапляються, можна порівняти з нами та нашим життям. Книга насичена хорошим гумором, маленькими філософськими діалогами та неймовірно красивими ілюстраціями.

 

 Винничук Ю. П. Чеберяйчики Гопля і Піпля – Харків: Фоліо, 2015 – 24 с.

Винничук Ю. П. Перекладенець – Харків: Фоліо, 2015. – 24 с.

Наступні дві книжки це казочки з серії про веселі пригоди двох чеберяйчиків – Гоплі та Піплі. Чеберяйчики – маленькі та милі істоти з української міфології, вони живуть у лісах та полях і виглядають як щось середнє між ельфом та зайчиком.

Гопля та Піпля – кращі друзі, які постійно втрапляють у якісь негаразди, але завжди перемагають обставини своєю наполегливістю та справжньою дружбою. Ці двоє обов’язково вкрадуть ваше серденько і захоплять своїм вмінням радіти дрібницям, дружити, співчувати та знаходити в усьому красу. З ними юним читачам точно не буде нудно!

Казки що виховують: класика для дітей. Частина 3. – К.: Конформ стайл, 2015. – 120 с.

До збірки увійшли неймовірні казки шведської письменниці, першої жінки-лауреата Нобелівської премії з літератури – Сельми Лагерлеф, які завжди будуть актуальними та цікавими. Унікальність цієї книги полягає в тому, що усі чудові ілюстрації до неї робили зовсім юні художники – діти, хворі на хронічні захворювання. Малювання ілюстрацій та читання казок – було частиною реабілітації, що допомагало діткам відволіктися та розважитись на складному шляху подолання хвороби.

В комплекті до книги також йде диск з аудіозаписом цих казок.

«Казки що виховують» - це захоплива та цікава книга, яка дарує знання, вчить бути добрішими та має цікаву зворушливу історію свого створення.

 

Михед О. Котик, Півник, Шафка. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2023 – 72 с.

Це неймовірно зворушлива та болюча історія про сьогодення, війну та життя українців у цих реаліях.
Події відбуваються у зеленому-зеленому селищі – Бородянці, Бучанського району, на Київщині, у високому-високому будинку на сьомому поверсі, де жили бабуся Ліза, онука Соня та дядько Андрій. Це звичайна українська родина, в спокійне життя якої жорстоко вдерлася війна. Бабуся змушена ховати молоду красиву онуку в комірці від російських нелюдів, сидіти з нею в підвалі, рятуючись від російських бомб, а дядько Андрій пішов на фронт захищати своїх рідних. Проте навіть у таких обставинах дві найрідніші жінки стараються знаходити щось хороше, адже сидячи днями й ночами у підвалі у них з’являється можливість краще дізнатися одна про одну.
« - Ба, здається, ця війна мала початися, щоби ми з тобою нарешті познайомилися.
- Ну, в іншому житті ми були надто зайняті.
Цієї миті вони би точно всміхнулися, та десь поруч із їхнім будинком пролунав гучний вибух.»
Про минуле мирне життя нагадують тільки Котик, який намагається заспокоювати своїм муркотінням, подарований бабусі на свято розписаний глиняний Півник, що оберігає сімейний затишок та змайстрована дідусем Шафка, яка ховає від війни усі скарби та спогади родини.
Ця книга не залишить нікого байдужим, адже образи в ній глибокі та справжні, знайомі кожному, а події що відбуваються болять кожному свідомому українцю.


Всі ці чудові книги ви можете знайти у Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського. З нетерпінням чекаємо наших маленьких читачів!



Підготувала Аріна Підлубна