Зануритись у себе та почати шлях до змін. Підбірка книг з психології

 

 

Кожній людині потрібно мати базові знання з психології, аби краще розуміти себе та своє оточення, вміти надавати першу психологічну допомогу, розуміти в яких випадках потрібно звернутися до спеціаліста та до якого саме. Статті та книги на цю тему стають дедалі популярнішими, що дуже важливо, адже це означає, що в суспільстві з'являється розуміння важливості турботи про ментальне здоров'я. У рамках благодійної акції “Українським дітям — українську книгу” ми отримали цікаві та корисні книги на тему психології, з якими вас сьогодні познайомимо.

 

 
 

Вест, Бріанна. Тією горою є ви. Як перетворити самосаботаж на самовдосконалення / Бріанна Вест; пер. з англ. А.  Токарик. — Київ: Видавництво Букшеф, 2023. — 208 с.

Гора — це дуже глибокий та багатозначний символ. Здавна вона вважається метафорою влади та вищості, особистісного зростання, духовного пробудження. Але водночас вона означає складні перешкоди на життєвому шляху.

У цій книзі втіленням гори є ми, адже часто люди самі є своєю перепоною на шляху до мрії. Немає нічого та нікого, що стримує вас у житті більше ніж ви самі, говорить нам авторка. Тільки нам самим під силу зрозуміти, що ми хочемо змінити і врешті зробити це. Підкорити себе та власну гору, звісно, непросто, адже на заваді стає самосаботаж — негативні думки та дії, що не дають нам досягти щастя та особистісного розвитку. 

Страх невдачі, прокрастинація(схильність людини відкладати справи на потім), старі переконання  — усе це прояви самосаботажу, які тією чи іншою мірою знайомі кожному з нас та заважають рухатись вперед. Книга Бріанни Вест “Тією горою є ви” детально розповідає про це явище, процес його виникнення і як з ним боротися. Це книга для тих, хто готовий почати нове бажане життя і позбутися страху перед ним. І ,можливо, саме вона вмотивує до змін тих, хто ще до них не готовий. Вона допоможе позбутися свого колишнього “я”, яке не давало зробити заплановане раніше, адже усі ми запрограмовані природою боятися змін. 

“Гора перед вами — це покликання всього вашого життя, ваша мета перебування тут і ваш шлях, який нарешті прояснився. Одного разу ця гора залишиться позаду, але те, ким ви станете в процесі її подолання, залишиться з вами назавжди.”

Книга має терапевтичний ефект. Вона розгорнуто трактує, здавалося б, звичні нам емоції та почуття, джерело яких ми насправді часто не можемо зрозуміти, а головне допомагає їх опанувати. Структура книги побудована так, щоб проаналізувати наші внутрішні травми, звички, емоції та переконання, а потім опанувати методи подолання внутрішньої гори та досягнення поставлених цілей.

 

Грушевська С. А., Шкіль Б. Дар дна. Як повернутись до щастя / Славоміра Анна Грушевська, Барбара Шкіль; пер. з пол. Н. Б. Вяткіної; післямова В. Л. Скуратівського; худож-оформлювач М. С. Мендор. — Харків: Фоліо, 2019. — 346 с.: іл.

Ми приходимо у цей світ самі і зазвичай самі змушені вирішувати свої проблеми, адже не завжди є звідки чекати на допомогу. Іноді життєві обставини складаються так, що людина не здатна з усім впоратися, через що виникає депресія. Через необізнаність людей про сферу психологічної підтримки, стереотипи на цю тему, що панують у нашому суспільстві та недосконалість державної системи — багато хто не звертається вчасно по допомогу і йде на ДНО. Але як не досягти цього ДНА або вилізти з нього і нарешті повернутись до щастя?
Славоміра Анна Грушевська — професорка психології, етики та філософії Щецинського університету, авторка безлічі наукових статей. Вона багато років працювала з людьми у подоланні життєвої кризи та досягненні повноти життя. Проте одного разу на її життєвому шляху зустрілася Люція — знайома її подруги, яка через психологічні травми, життєві обставини та депресію потрапила на ДНО. Люція глибоко травмована, безробітня та нещасна. У неї купа боргів, проблеми з житлом та конфлікти з рідними. Вона поступово, але впевнено впродовж усього життя крокує до катастрофи. Коштів для проходження терапії жінка не має, а головне — не має бажання та не розуміє сенсу цього процесу. Вона досить агресивно ставиться до будь-яких спроб допомогти їй, що робить порятунок майже неможливим.
Авторку зацікавив цей випадок і вона кинула собі виклик: вирішила розібратись, що спричинило таку травму і за будь-яку ціну допомогти Люції змінити своє життя. Так і з'явилася книга “Дар Дна”, яка являє собою історію життя однієї людини та її шлях подолання депресії.
 
 
Толле Екгарт Нова Земля. Усвідомлення життєвої мети [Текст] / Екгарт Толле ; пер. з англ. Ярини Винницької. — Львів : Видавництво Terra Incognita, 2020. — 232 с.
Книга “Нова Земля” буде цікава тим, хто хоче розібратись в собі та зрозуміти як взагалі працює людська свідомість. Це книга духовних настанов, які допоможуть переосмислити себе, наше життя та людство загалом. Автор зрозуміло трактує дуже масштабні, глобальні та складні проблеми. Кожен розділ наштовхує на безліч роздумів, змушує замислитись над собою, своєю глибинною сутністю, відповісти на здавалося б банальні, але важливі запитання: “Хто я?”, “Чому я роблю те, що роблю?”, “Що керує моїми мотивами й діями?”, "Що привело мене сюди?", "Яка моя ціль?"... Кожен розділ книги переконує нас критично мислити і мотивує на пошуки себе та свого призначення.
Сподіваємось вас зацікавили книги з цієї підбірки. У фондах Муніципальної бібліотеки є ще багато різноманітних книг з психології, які допоможуть вам глибше зануритись в цю тему та пізнати себе. Читайте, розвивайтесь та бережіть себе!
 
Підготувала Підлубна Аріна