Що приховують маски? Антиутопічне фентезі “Червоний Арлекін” Роберто Річчі

 

Червоний Арлекін. Книга 1: Про маски та хромів / Роберто Річчі ; пер. з англ. Ірини Кобилінської. – Чернівці : Книги XXI, 2023. – 192 с.

Червоний Арлекін. Книга 2: Королівство брехні / Роберто Річчі ; пер. з англ. Ірини Кобилінської. – Чернівці : Книги XXI, 2023. – 168 с.

Ця історія – фентезі з елементами антиутопії про страшний, моторошний світ, в якому панує тоталітарний режим, пропаганда, диктатура, тиранія, несправедливість, війна та смерть. Люди тут звуться “хромами” і змушені носити маски, які приховують будь-які емоції та ділять усіх на 7 королівств: чорних, червоних, зелених, фіолетових, жовтих, помаранчевих та блакитних. У кожного клану є своя земля, правила та звичаї. Але об’єднує їх ненависть один до одного та страшна таємниця, про яку не знає ніхто крім королів та арлекінів…

Та хто такі арлекіни і яку таємницю вони приховують? Чому усі хроми змушені носити маски, чи існує хроматична аура та хто відповідальний за багаторічну брехню і війну? Відповіді на ці запитання протягом усієї книги намагається знайти Ашева – чотирнадцятирічний хлопець з королівства Чорних. В юному віці він втратив всіх та все, що мав, а через несправедливість та зраду власного народу йому довелося покинути рідний край. 

Його світ повністю зруйнований і тепер юнак блукає землями в пошуках нового, адже шляху назад немає. Намагаючись пристосуватися до нового життя та чужих правил, хлопець не може позбутися туги за колишнім звичним для нього життям. Він розуміє, що ніколи й ніде не стане своїм. Вирвавшись з багаторічної ізоляції, диктаторського режиму та впливу пропаганди Ашева починає усвідомлювати, що все життя ріс у брехні. У героя виникає дисонанс між любов’ю до власного краю та правдою про нього. Його весь час переслідує небезпека та смерть. Проте усі події на його шляху не даремні, адже доля підготувала для нього особливу місію – розгадати всі таємниці цього кольорового світу, який приречений на кінець.

 

Автор блискуче поєднав антиутопію та фентезі, створивши дуже цілісну, неповторну та яскраву реальність. Вона досить моторошна, кривава та темна, пронизана атмосферою таємниць. В книзі дуже чітко розписаний світоустрій хромів, який насправді чимось подібний до нашого. Реальність цього книжкового світу нерідко перегукується з реальністю, хоч і досить гіперболізовано, що дає глибше поглянути на проблеми в нашому світі та суспільстві. Події в цій історії викликають аналогії з війною в Україні, та іншими страшними подіями сучасності. Автор підіймає гострі суспільно-політичні теми: вплив на людей закритого суспільства та пропаганди, утиски свідомих громадян владою, питання класової нерівності, віри тощо. Серія книг захоплює неймовірно динамічним сюжетом, який розвивається дуже стрімко, постійно інтригуючи читача все новими запитаннями та шокуючи відповідями на них.

 

 

 

Підготувала Аріна Підлубна