Автостопом по життю. Пригодницький роман "Авантюра" Артема Чапая

 

 

Фонди Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського поповнились великою кількістю нових надходжень. Розпочнемо знайомство з ними  з пригодницького роману Артема Чапая "Авантюра", а також поділимось добіркою інших книг автора, які також є у нашій книгозбірні.

 

Артем Чапай Авантюра XL : збірка — X. : Віват, 2017. — 352 с. 

“Авантюра” Артема Чапая - це захопливий пригодницький роман, написаний у стилі щоденника або ж тревел-влогу про півторарічну подорож світом без плану, грошей та  потрібних документів, що стало справжньою авантюрою, особливо враховуючи, що книга написана на реальних подіях з життя автора. 

Звісно, що такий ризик не обійшовся для головного героя - Антона Водяного (Артема Чапая) без наслідків: йому довелося звільнитися з престижної роботи, яка могла забезпечити йому кар’єрний успіх в журналістиці, він покидає навчання в Могилянці,  а дівчина, яка залишилась в Україні, завершує стосунки. Дуже швидко і раптово герой змінив комфортне міське життя в рідній країні, зі звичними правилами, законами й менталітетом на нестабільне й непередбачуване, подекуди жебрацьке, кочівне життя з відсутністю будь-який прогнозів на кожен наступний день.
Проте він робить свій вибір свідомо. Пливе по життю й по світу, туди, куди занесе течія, насолоджуючись цією унікальною пригодою. Часто на їжу не вистачає коштів, із засобів пересування - тільки автостоп,  люди часом намагаються обманути чи пограбувати,  ночувати іноді доводиться на вулиці. Та, не зважаючи на особливості такого життя, герой натомість отримує неповторний досвід. 

“останні кілька місяців

багато думаю про майбутнє життя.

мандри та робочі паузи в них

дають для цього багато нагод і часу.

роки минають, але поки одне не міняється:

мене й далі не дуже цікавлять матеріальний добробут,

“досягнення” чи кар’єра.

значно більше хочеться просто жити

наразі - мандрувати, розмовляти з людьми

жити по цілому світу.”

 

Живучи в різних країнах та містах, ніде надовго не затримуючись, мандруючи від одного місця до іншого автостопом, ночуючи у незнайомців та заробляючи на кожну наступну подорож різними тимчасовими підробітками, Антон знайомиться з безліччю нових людей. Це дає йому можливість бути спостерігачем життя в різних куточках світу, аналізувати відмінності менталітету, традицій, політичних та ідеологічних поглядів, віросповідань та побуту тих чи інших народів. І самому на певний період інтегруватися в іншу культуру та ритм життя, адже серед випадкових людей, яких він зустрічає на цьому мандрівному шляху, трапляються нові справжні друзі та зрадники, щирі закоханості та короткочасні романи.

 

Герой проживає безліч цікавих, кумедних та подекуди абсурдних ситуацій, вислуховує різноманітні історії та легенди людей, які трапляються йому у цій подорожі.


“Сорокарічна креолка із села Камалот розповідала, що коли вона була маленько, одна медсестра грубо повелась із жінкою культури ґаріфуна, котра народжувала дитину в лікарні.

-Чого ти кричиш, як корова?

-Я кричу, “як корова”? То ти сама будеш як корова!

 

І відтоді в медсестри на лобі почали рости роги. Після кожної хірургічної операції вони виростали ще більші, і лише коли ці роги вбили медсестру, то відпали.”

 

Артему Чапаю вдалося майстерно передати неповторну атмосферу кожної з країн - детальні описи краєвидів міст, гір та водойм, неймовірні діалоги та подекуди глибокі, подекуди іронічні рефлексії, точні портрети всіх героїв книги. Усе це поєднане з фірмовим сучасним, експресивним та сленговим стилем письменника.


“ідеш дорогою - тут тобі й китайські крамниці, 

де вивіски написано ієрогліфами;

тут тобі й старі худі індуси,

тут і місцеві латино-метиси,

тут і негри, ще з Африки, які розповідають

історії про чари та вуду,

і нечисленні білі, і численні мудрі старці

з довгими чорними дредами на головах,

сидять на верандах,

перечікуючи спекотну годину,

дивляться на тебе спокійним поглядом,

а якщо ти з ними вітаєшся, відповідаєшся, відповідають:

- нехай благословить вас Джа!

растафарі.

справжні. релігійні. а не наші субкультурні

планокури заради планокурства.”

Ліричний персонаж, в особі самого автора, зробив дуже сміливе рішення, зважившись в своєму житті на півторарічну подорож, без комфортних умов та  фінансів. В силу різниці темпераментів та особистих пріоритетів, на такий експеримент зважилась би далеко не кожна людина. Проте, читаючи цю книгу, читач має можливість  прожити маленьке пригодницьке життя разом з героєм, відчути романтику подорожей та свободи. Або ж надихнутись і ризикнути самому піти на таку авантюру!

Пропонуємо вам добірку інших книг Артема Чапая, які також є у фондах Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського.
Чапай Артем Тераріум. Авантюра. – Чернівці : Книги – XXI, 2022. – 4040 с.

Це видання містить два твори автора - згадану "Авантюру" та "Тераріум". Другий також є автобіографічним романом, який допоможе краще зрозуміти ліричного персонажа, письменника та його світогляд. Історії доповнюють одна одну, адже, об'єднані під однією обкладинкою, вони демонструють умови, в яких формувалась особистість автора, та те, як це вплинуло на його подальший шлях.
В “Тераріумі” описана рання юність героя, яка пройшла в академії спецслужби, закриту систему якої автор порівняв із тераріумом, звідси і назва роману.

"Важко заплисти, ще важче виплисти. Легше піти з життя, ніж піти зі спецслужби.

Події відбуваються у дев'яностих роках, через кілька років після здобуття Україною Незалежності, в час, коли більшість державних органів все ще працювали за радянськими правилами та не встигли до кінця вибудувати нову власну систему. Внутрішній устрій "тераріуму за колючим дротом" - постійна жорстокість, гнітюча ієрархія, приниження та насилля, що уособлює весь жах тоталітарного режиму.

Два твори грають на контрасті один одного та водночас створюють одну цілісну історію. Перший демонструє нам абсолютно закрите суспільство, яке вимагає чіткого дотримання правил і відмови від власної індивідуальності. Другий в свою чергу, є наче втечею персонажа від здобутих в академії травм, заради усвідомлення істинних бажань, здобуття цілковитої свободи і відданості власним відчуттям та самому собі.

Чапай Артем. Вивітрювання – Чернівці : Книги – XXI, 2021. – 176 с.

Рецензія на цю книгу вже є на нашому сайті, можете переглянути її за посиланням: www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news

 

 


Чапай Артем / Подорож з Мамайотою в пошуках України. – К.: Нора-Друк, 2011. – 272 с. Мандри

“Подорож з Мамайотою в пошуках України” – другий пригодницький роман автора, який також став результатом його подорожі, але на цей раз – Батьківщиною, а замість автостопу – старенький мотоцикл “Мамойота”, названий на честь козака Мамая. Незмінним залишається мінімальний бюджет, нові люди, відсутність плану, місця для нічлігу та величезна територія, на якій усі дороги відкриті.
Усі герої, пейзажі та події в творі реальні, справжні та “наші”, в них можна впізнати себе, свого друга чи сусіда, батьківський двір та ситуацію з дитинства. Книга передає українські реалії, проблеми та переваги, знайомі кожному з нас. Вона сповнена доброго гумору, іронії та любові до рідного.


Чапай Артем / Червона зона. – К.: Нора-Друк, 2014. – 304 с.

Роман про паралельний всесвіт, поділений на “Червону” та “Зелену” зони. У Зеленій панує добробут та достаток, в Червоній на противагу – злидні. Жителі двох світів презирливо ставляться одне до одного, а їх території розділені двадцяти метровими стінами, які нагорі захищають кулеметники.

Випадково вчинивши злочин, головний герой – житель привілейованої зеленої зони, змушений тікати в невідому та страшну для нього, червону. На його здивування, інформація, якою він володів, виявилась звичайною пропагандою, адже люди на цій території не відрізняються від його співвітчизників нічим, окрім матеріального становища, і навіть навпаки – володіють більшою людяністю. Серед них герой знаходить кращих друзів та кохану людину. Проте виживання на цій землі нелегке: людям доводиться митися в калюжах та зіштовхуватись з відсутністю інших ресурсів для існування. Наскільки б гіперболізованою не була ця реальність, вона показує проблематичність нашого світоустрою і проводить паралелі з ним.


Чапай Артем / Дивні Люди – Чернівці : Книги – XXI, 2019. – 304 с.

“Дивні люди” – це твір про неандертальця Стьопу Вовка, ДНК якого було повністю відтворене за зразком його давнього пращура. Стьопа зростав у секретному науковому інституті, замаскованому під гаражний кооператив. Після повноліття він покидає лабараторію і починає життя серед звичайних “сапієнсів”.
“І от що странно. Коли я говорив із кожним наодинці – він оказувався цілком прілічним представником роду homo. А збираються в тісну групу – получається стадо абізян.”
Неймовірно добрий, милий та наївний головний герой, який є представником іншої епохи, щиро дивується людській жорстокості, несправедливості, лукавості та невмінню отримувати задоволення від життя.

Книга написана в жартівливому й іронічному стилі, проте підіймає тематику актуальних у нашому суспільстві проблем.

 

 

Артем Чапай(Антон Васильович Водяний) - український письменник, перекладач, журналіст та мандрівник. З лютого 2022 року - солдат Збройних Сил України. Народився й виріс в Коломиї. Вищу освіту спочатку отримував в Академії Служби Безпеки України, проте покинув навчання і пізніше отримав ступінь бакалавра в Києво-Могилянській академії. За результатами своїх тривалих подорожей написав свою першу книгу “Авантюра”.



 
Сподіваємось, що вас зацікавили книги цього автора та ви завітаєте за ними до Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського!
 
 
 
 
Підготувала Аріна Підлубна