Яке воно справжнє кохання звичайної жінки? На це та інші питання дає відповідь Дара Корній в романі "Тому, що ти є"

 Незріле кохання каже: “Я кохаю тебе, бо ти мені потрібний”.
Зріле кохання каже: “Ти мені потрібна, бо я тебе кохаю”.
(Ерік Фромм)

 

Корній Дара.Тому, що ти є : роман / Д. Корній. – Харкiв : ВД «Фабула», 2024. – 224 с.

«Певне, усі на світі дівчата мріють про те, щоб їм тільки так освідчувалися – навколішки, уплівши в букет для коханої зорі, планети, поклавши до ніг світи та галактики…»; «А музика Вівальді вливалася в кожен атом свідомості дівчини й виростала там чимсь таким, чого вона сама собі не хотіла роз’яснювати. Чи була то любов?»

Дара Корній «Тому, що ти є»

 

Твір Дари Корній «Тому, що ти є» - захопив мене з першої сторінки, читається легко, на одному подиху. Це роман (міський роман) про споріднені душі, про кохання, яке зародилось ще в дитячі роки,  та пронеслось в серцях крізь роки.

Олександр кохав Оксану, любив її з самого дитинства, тому навіть невдалі шлюби не могли стерти справжнього почуття, він нею жив і дихав, думав про неї завжди:

«Її волосся духмяніє любистком, її кінчики пальців пахнуть кавою…», «Запах, ледь-ледь чутний запах любистку та вітру, запах, який він не сплутає з жодним іншим. Так пахнути може тільки вона».

Владова любов до головної героїні дещо інакша. Представник славетного роду, елітної династії Брехів, він довго намагається здобути увагу Оксани шляхом маніпуляцій, а згодом і шлюбу, народження донечки Мар’янки і зради. У житті Оксаниного чоловіка з’являється інша жінка Віолета, якій він надає перевагу, адже на думку його матері вона більше пасує йому через свій статус і знатне походження.

В романі існують і інші любовні лінії – кохання, що межує з садизмом, батька Влада, Сигізмунда до своєї секретарки Поліни та любов Поліни до лікаря Сергія.

На сторінках роману ми спостерігаємо розвиток студентської революції на граніті 2-17 жовтня 1990 р., яка є важливою сторінкою в історії сучасної України, активну участь в якій брала наша героїня Оксана.

Тут бачимо і вічне протистояння Оксани з свекрухою Іреною Георгіївною і її високими стандартами поведінки та виховання.

Завершення книги неординарне, авторка виписує два варіанти розвитку подій: песимістичний і оптимістичний, таким чином дає нам право вибору і спонукає до роздумів про те, які цінності є результативними і справжніми на життєвому шляху сучасної людини, примушує нас замислитися над «вічними темами», по-іншому переосмислити власні думки та вчинки.

Чи вдасться Оксані зберегти в цьому всьому себе? Чи насправді кохає когось із них головна героїня?

На ці питання ви отримаєте відповіді, прочитавши книгу Дари Корній «Тому, що ти є».

Про автора: Мирослава Іванівна Замойська, відома як Дара Корній (нар. 1970 р., с. Секунь Старовижівського району Волинської області) – українська письменниця прози та журналістка. Лауреатка третьої премії «Коронації слова» за роман «Гонихмарник» (2010 р.). Твір письменниці «Тому, що ти є» — «Вибір видавців» у конкурсі «Коронація слова – 2011». Лауреатка премії Кабінету міністрів України ім. Лесі Українки за книги «Чарівні істоти українського міфу» у 2021 році. Детальніше: surl.li/rtkgo

Підготувала: Галина Добровольська