Відверта проза Тамари Горіха Зерня

Пам’ятаю, як від подруги почула, що вийшов роман Тамари Горіха Зерня «Доця» (2019 р.). Вже почавши шукати про книгу більше, довідалася, що вона про події 2014 року, про війну на Сході. Я дуже полюбляю читати історичні романи, які поєднують правдиве відтворення подій з елементами вигадки. А вже восени 2023 року на БукФесті я мала можливість бути на презентації нової книги авторки «Принципи втручання».
Тож коротко про ці книги…
 
Горіха Зерня Т. Доця: [роман] / Тамара Горіха Зерня. – Київ : Білка, 2020. – 288 с. : іл.
 
«Доця» – дебютна книга української письменниці, перекладачки, волонтерки Тамари Горіха Зерня (справжнє прізвище — Дуда), відзначена премією «Книга року BBC-2019» та Шевченківською премією у номінації «Література» (2022 р.).
«Доця» – це класичний динамічний пригодницький роман, події якого розгортаються навесні-влітку 2014-го року у Донецьку. Донбас тут – точка обнулення та місце сили, де прозвучали найважливіші для нас запитання. Ця книга про любов і мужність, про жертовність і відданість, про свій дім, свою Батьківщину, про право ходити з високо піднятою головою. Вона про тих надзвичайних людей, чиїми руками Господь допомагає іншим, – про волонтерів.
Головна героїня «Доці» (прізьвисько Ельф згодом стане її позивним) походить із нещасливої, розбитої, розкиданої по країні родини та вимушена за волею обставин переїхати з Рівного у Донецьк до бабусі.
 
В авторській передмові до книжки зазначено:
 
«“Доця” є документальною книгою настільки, наскільки це можливо для художнього твору. Кожен діалог чи епізод відбувся в реальному житті, нехай не в тому місці і не в той час».
 
Цей твір змусив мене знову пропустити ці події через себе, подивитися на них іншими очима…Картина 2014-го року постає перед тобою настільки чітко, що ти віриш кожному вчинку, кожній реакції, кожному написаному слову. Ця книга жива і реальна.
 
Проте сьогодні ми зупинимось і на другій книзі Тамари Горіха Зерня. «Принцип втручання» (2022) – це авантюрний детектив, це і драма, і комедія, яка читається на одному подиху. Її герої протягом семи днів переживають і відкривають в собі те, що засіло в глибині, вони змінюються…
 
Горіха Зерня Т. Принцип втручання: [роман] / Тамара Горіха Зерня. – Київ : Білка, 2022. – 288 с.
 
Що таке втручання? Втручання – це дії людини, що постають несвідомо, силою звички, а також автоматичні рухи – відрухи, мимовільні рухи, рефлекси, що постають без участі зовнішніх чинників. Життя вимагає втручання… Ми втручаємося, бо можемо.
 
В сюжеті твору авторка вирішила розглянути ситуацію співіснування світу військових, і людей, які не хочуть бачити війни поруч із собою.
Історія відбувається у старовинному українському замку, розташованому у мальовничій місцині. Головна героїня – жінка 30-ти років, чоловік якої загинув на війні. У неї не залишилося душі, у неї не залишилося кохання, у неї не залишилося емоцій, які наповнювали б її життя. Єдиною опорою і розрадою Станіслави стала робота. Чистий холодний розум, логіка і математика, ось її безпечна зона, ось світ, у якому вона задає власні правила гри і почувається захищено. На прохання поважної пані Магдалени, яка свого часу "витягла" героїню з депресії, Станіслава вирушає до замку, в місця свого дитинства на Черкащині, де відбуватиметься весілля і де вона має переконатись, що наречена жива…
 
У житті головної героїні сталося те, від чого вона ще не оговталась, тому її підсвідомість спрацьовує інстинктивно: «…Злий жарт підсвідомості, яка таким чином просто захищається від попереднього стресу, шукає розрядки….Ми балансуємо на тонкому лезі між дією та бездіяльністю, і тому дай нам, Боже, терпіння змиритися з тим, чого змінити не можна, дай сили змінити те, що можна, і дай хорошого аналітика, щоб відрізнити одне від іншого.»
 
Ми з нею мандруємо містичним замком з єдинорогом, спостерігаємо за ніби відокремленим життям цього таємничого місця:
 
“…я виявила непримітні дверцята, які вели у західну вежу. Дверцята скрипнули, і я піднялася гвинтовими сходами, сама не знаючи, що хочу там побачити. Величезне горище нагадувало ангар. Гігантські труби повітроводів стелилися підлогою і губилися удалині, масивні дубові крокви зникали у тьмяному присмерку, застояне повітря знехотя ворухнулося, приймаючи мене у свої обійми, і зразу застигло, ігноруючи непрохану гостю…”.
 
Блукаємо лісом з героїнею, яка, спостерігаючи, зауважує дрібні деталі, занурюється у його атмосферу, відчуваючи страх і захоплення водночас:
 
“Ось ти блукаєш у вологій утробі пралісу, твої очі звикли до півтемряви, твої плечі здригаються від сотень поглядів, які прострілюють тебе навиліт; тобі на вуха тисне всеосяжна нездорова тиша, якої не буває у людських поселеннях. Твої ноги по кісточки провалюються у мох і пріле листя, ти обливаєшся потом і хапаєш повітря, як риба, й уже не сумніваєшся, що точно заблукала…Ти виходиш з хащі і завмираєш. Бачиш перед собою тільки небо, бачиш стільки простору, що твоє серце мліє і розривається від захвату; тобі здається, що ти зараз злетиш, що змахнеш рукою, як птаха, і полинеш прямо за горизонт” .
 
Чи зможе Стася віднайти в собі сили йти далі? Як вона втручається, допомагаючи іншим людям, що цього потребують? Чи зможе вона прийняти минуле та відпустити його?
 
«….Ми постійно приймаємо рішення. Одні правильні, інші – ні. Ми робимо вибір кожної хвилини свого життя. Ми ніколи не йдемо по прямій, перед нами завжди павутина роздоріж:
Так, це матриця альтернативних варіантів….», – розмірковує Стася.
 
Ця книга допоможе впорядкувати свої внутрішні страхи, переживання, надії та зробить нас сильнішими…
Як зауважує авторка : “Це книга для всіх, хто має достатньо велике серце, щоб втручатися”.
 
Тож запрошую до прочитання творів Тамари Горіха Зерня, взявши їх в Муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського.
 
Підготувала Галина Добровольська