Культпростір. Події

Старовинні та нові Чернівці

Цього тижня всі готуються до початку нового навчального року: квіти, труби, книги, парти... Але знаходиться місце на шпальтах і для культури. Серед найцікавіших матеріалів – статті про історію та історії нашого міста, публіцистичні портрети митців та кінорепртаж.

«Історія сучасної Чернівецької гімназії № 5 – приклад того, як діти боролись за українську мову та Україну... У переддень розпаду Австро-Угорської імперії на фронтоні будівлі школи з’явився напис «Українська державна гімназія». Лише два роки напис був на будівлі. З приходом влади Румунії... назву змінили на «Чернівецький ліцей № 4»... «Дарка раптом збагнула, що можна зватись українцем, а ним не бути!» – так пише Ірина Вільде у книзі «Б’є восьма», головні події якої розгортаються у згаданій гімназії...» В. Чорней (Місто МБ. – 2012. – 30 серпня).

«Про полтергейст і наївну Буковину. Кількість графологів передвоєнних Чернівців справді вражає. Це не вважалось заняттям для маргіналів, а було масовим захопленням інтелігенції... З Чернівців вийшов найвідоміший графолог Румунії... Мозес Розенкранц. Постать – неймовірна. Будь-яка кіностудія, окрім студії Довженка, заробила би на цій долі мільйони... Чернівецький графолог Альфред Гонг... теж майже класик-поет, дотепник, що любив при нагоді посміятися над ближнім, закінчив бібліотекарем лікарні для душевнохворих м. Нью-Йорка...» С. Воронцов (Чернівці. – 2012. – 30 серпня. – № 35).

«У Чернівцях протягом кількох днів відбувалися зйомки першого українського дитячого фільму «Іван Сила». Фільм про українця Івана Фірцака, якого 1928 року назвали найсильнішою людиною планети. Його роль грає відомий український силач Дмитро Халаджі. У ролях також Василь Вірастюк. Ольга Сумська, Олесь Зпадніпровський, Борис Барський...» Н. Будна (Молодий буковинець. – 2012. – 30 серпня. – № 96).

«Вразили столицю старовинними вишиванками. Найкращі в Україні – вишиті сорочки з нашого краю... Буковинці посіли майже всі призові місця в конкурсі вишиванок, який відбувся до Дня Незалежності в Києві...» І. Григоращук (Молодий буковинець. – 2012. – 27-28 серпня. – № 95).

«Вийшовши на пенсію. почала малювати... Стіни своєї дачі 59-річна чернівецька пенсіонерка Валентина Айсюк обвішала власними картинами... – А ще я знайшла старі стільці та столик . Оскільки купити нові меблі для дачі немає за що, вирішила відновити ці. Розмалювала їх соняшниками. колосками, маками і волошками...» Н. Будна (Молодий буковинець. – 2012. – 31 серпня – 1 вересня. – № 97).

Огляд підготувала

Антоніна Аністратенко