Культпростір. Події

 Відголоски минулих фестивалів та

найактуальніші новини всіх видів

Цього тижня місцева преса рясніє культурними подіями всіх штибів: музичні новини, концерти, театральні вистави, спогади про Й. Шмідта та П. Целана (ну, це все ща Меридіан Черновітц), народні майстрині, художні виставки. Всього доволі. От якби ще не доляри та не вибори… краса осіння…

«Маленький чоловік із великим голосом. Чернівцям повертають «буковинського Карузо». Колишній чернівчанин, а нині москвич Леонід Фрейдерман приїхав до Чернівців з аудіовідеопрограмою «Повернення Йозефа Шмідта». Кореспондент «МБ» побувала на презентації програми у Муніципальній бібліотеці. Майже п’ять годин слухали прекрасний голос співака, дивилися уривки з його фільмів…» Н. Будна (Місто. – додаток МБ. – 2012. – 20 вересня).

«Численні шанувальники творчості Пауля Целана прийшли до будинку № 5, що на вулиці Саксаганського. Тут колись мешкала родина Анчелів… Літературними гідами у поетичній мандрівці були видатні знавці й перекладачі Целанової поезії Петро Рихло та Марк Білорусець…» (Свобода слова. – 2012. – 20 вересня. – ч. 42).

«Хто б міг подумати, що вереснева концертна афіша залу органної та камерної музики настільки зацікавить шанувальників музики, що вони не залишать жодного вільного глядацького місця… Привабив, найперше, склад виконавців музичної програми: Світлана Бардаус (орган), Саша Рекерт (скляна гармоніка), Рут Баатен (альт)… РекерДосі буковинці не чули і не бачили скляної гармоніки… І концертна програма, до якої ввійшла барокова музика, була новою для слухача…» Л. Черняк (Буковина. – 2012. – 18 вересня. – № 73).

«Справжнім відкриттям для чернівецьких шанувальників рок-музики став італійський гурт Oryzon. Музиканти майже із двогодинним концертом виступили нещодавно у пабі «Паблік». Із Чернівців розпочалося їхнє перше закордонне турне…» М. Кобилюк (Молодий буковинець. – 2012. – 21-22 вересня. –  № 106).

«Три роки тому на першому фестивалі «Меридіан Черновітц» побачив виставу «Пісок із урн» за П. Целаном… І ось ця вистава «оцікавила» для мене театр у Чернівцях. І вивела складного Целана із із хрестоматії на вільне повітря до людей. І ось знову фестиваль «Меридіан Черновітц», і знову відчуття творчого успіху, несподіваності, здивування вже на виставі за книгою Ігоря Померанцева… І нарешті є нагода поговорити з режисером Незалежної театральної лабораторії Олегом Мельничуком…» С. Воронцов (Чернівці. – 2012. – 20 вересня. – № 38).

«Одинадцять чернівчан створюють вистави самотужки. Їхні вистави збирають повні зали та шквали оплесків. У роботі використовують багато реквізиту, дій й майже немає слів. Членів «Незалежної театральної лабораторії» у Чернівцях по праву можна назвати акторами, хоча добра частина із них не має відповідної освіти, але. вочевидь, має талант і бажання грати…» В. Козьменко (Погляд. – 2012. – 20 вересня. – №38).

«Друга персональна виставка молодої художниці Наталії Гаврилець відкрилась у Чернівецькому художньому музеї… Наталя працює у різних жанрах: від графічних до оригінальних живописних робіт. Також їй до снаги різна техніка, хоча свій почерк молода талановита художниця ще шукає…» Лідія Кирилюк (Версії. – 2012. – № 38).

«Рукотворні шедеври буковинської мисткині. Коли дивишся на вироби молодої талановитої майстрині з Чернівців Ірини Богачук, диву даєшся, як таку красу можна творити власними руками. Мініатюрні сережки, персні, кулони та інші творіння найрізноманітніших форм з неймовірними малюнками просто вражають» О. Михайлюк (Час. – 2012. – Ч. 39).

Огляд підготувала

Антоніна Аністратенко