Силуети старовинних Чернівців

Вівторок, 16 квітня 2013 р.
За пропозицією Асамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам’яток та визначних місць (ICOMOS), створеній при ЮНЕСКО, Центр культурної спадщини ЮНЕСКО оголосив 18 квітня «Міжнародним днем пам’яток та визначних місць» .
В Україні цей день має назву "День пам’яток історії та культури".

Завдання цього свята – ще раз нагадати суспільству про необхідність збереження культурної спадщини. Чернівці займають особливе місце серед міст Європи за пам’ятками культури, архітектури, які створили неповторне обличчя серця Буковини. Архітектурні дива у місті на пагорбах, які залишили нам у всі попередні епохи вдячні чернівчани та знані архітектори з Європи.

За ними можна простежити історію міста, довідатися, як воно будувалося й розросталося, як змінювався з часом його вигляд. Цього дня відбуваються численні пам’яткоохоронні заходи: деякі музеї працюють безкоштовно, для відвідувачів відчиняються двері історичних споруд і архітектурних комплексів, які зазвичай не перебувають у відкритому доступі.

Муніципальна бібліотека ім. А. Доюбрянського, яка має невеликий, але цікавий і по-своєму унікальний фонд краєзнавчої літератури, зокрема, з питання архітектури міста, з цієї нагоди відкриває не лише читачам, а також відвідувачам сайту – отже, зацікавленим людям в усіх куточках України – каталог своїх книжкових надбань у цій царині.

 
Для збереження та популяризацію культурної спадщини нашого міста, в рамках проекту «Силуети старовинних Чернівців» царину мистецтва, архітектури, науки, видатних доль та зустрічей в різні часи чернівецького дискурсу працівники бібліотеки покласифікували за постатями й рубриками, уклавши та розмістили на сайті бібліотеки каталог найновіших книжкових надходжень та зібрання тематичних публікацій з періодичних видань, які можна знайти у новинах під заголовком «Силуети старовинних Чернівців».


Усі Чернівці – як на долонях у окремих розділах краєзнавства:

Археологія
Архітектура
Духовні Чернівці
Знані чернівчани
Історія Буковини
Історія вулиць чернівців (Марія Никирса)
Історія Чернівців (І. Чеховський)
Культурна аура Чернівців
Меморіальні дошки. Історія Чернівців (І. Снігур)
Педагогіка
Письменники Буковини
Співаки та композитори
Театр та кіно
Художники Буковини
Чернівецькі історії (Сергій Воронцов)
Чернівці в поезії і прозі
 


 
Тут представлені книги з історії, культури, архітектури, мистецтва...

Каталог стане у пригоді всім, хто займається благородною справою збереження, вивчення, відродження та популяризації матеріальної та духовної культурної спадщини міста Чернівців, його історії архітектури, ландшафтного дизайну і пейзажу місцевості.

 А також для всіх небайдужих чернівчан, які хочуть глибше дізнатися про ті вулиці, по яких вони ходять, та будинки, в яких вони живуть, внесено до каталогу фонд відомого архітектора, реставратора чернівецької Резиденції Митрополитів та будівничого багатьох проектів будівель та вулиць у Чернівцях Михайла Шевченка. Він міститься під рубрикою «Ці книги зроблять місто красивішим...».

Почитати міфи і легенди, які витворили впродовж століть жителі і гості міста, перейнятись незбагненною атмосферою міста, назва якого звучала на вулицях кількома мовами... Згадати тих чернівчан, які творили і творять цей феномен і міф Чернівців, куди хочеться повертатися можна завітавши в бібліотеку.