Культпростір. Події

П'ятниця, 7 червня 2013 р.

 Цікаві виставки у художніх залах та музеях міста запропонували чернівчанам на початку літа насолодитися шедеврами образотворчого мистецтва, а свіжі номери періодичних видань опублікували чудову добірку літературних новинок на будь-який смак і кілька пізнавальних історичних довідок про Чернівці.

 

 

 

«Усе пережите тут письменниця [Марта Блум] описала у своїй книзі «Горіхове дерево»: перше кохання, прихід радянських військ, гетто… Через багато років головні герої повісті Сюсел і Макс, яких доля розкинула по різних країнах, повертаються до Чернівців, щоб розпочати нове життя» Н. Будна // Молодий буковинець –2013. – 7 – 8 червня (№ 64)
 

«Завіса таємничості та романтики дотична до багатьох чернівецьких споруд, проте чи не найбільше вона стосується величного будинку, що розташований на перетині двох нинішніх вулиць Шолома Алейхема та Головної. Йдеться про житловий будинок, який увійшов в історію міста під назвою будинок-корабель. Старожили Чернівців називають його «Шіфа» М. Никирса // Чернівці. – 2013. – 6 червня (№ 23)
 

«Ось, здається те, що важко, не можливо вигадати. Пісня, яку виконують без звуків. Жестова пісня – пісня, яку переклали мовою жестів і жестами під нечутну … музику її виконують зі сцени. … Мало, хто думає про те, що спів для людини – це основний інстинкт. Якщо навіть людина не чує музики, то вона співатиме в інший спосіб. Музика звучить в середині» С. Воронцов // Чернівці. – 2013. – 6 червня (№ 23)
 

«У музеї серед експонатів – іграшкові зайці та ведмеді у вишитих сорочках; яскраві дерев’яні коники, в’язані машинки, різнокольорові янголи. «Іграшка – це мова поколінь. Іграшка виготовлена власноруч, передає всі почуття – переконана організатор виставки Тамара Огданська» // Молодий буковинець 7 – 8 червня (№ 64)
 

«Тисячі глядачів люблять і пам’ятають його за роллю у стрічці Сергія Параджанова «Квіти на камені», за неповторний образ у фільмі «Камінний хрест». Загалом Борислав Брондуков знявся у понад 110 фільмах» // Молодий буковинець // 7 – 8 червня (№ 64)
 

«Вітраж – справжнє диво, це щось трепетне, те, що постійно змінюється завдяки світлу. Вранці він один, ввечері – зовсім інший. Мій дід придумав, як зловити світло і переплавити його у скло. Це не традиційне полотно. Воно поєднує ремісництво та мистецтво. Адам Сталлоне-Добжанський схожий на тих художників, які є зачинателями середньовічної культури … – розповів Ян Павліцький» Т. Требник // Буковина. – 2013. – 4 червня (№ 42)
 

«Без жодної краплинки клею, фарб і вирізань вона заламінувала букет з фіалок, створивши першу свою закладку ... Коли таких робіт зібралося зо кілька десятків, чернівчанка [Олена Биченко] наважилася показати творіння людям. … Сьогодні квіткові твори чернівчанки – картини, закладки та магнітики – українці охоче купують і собі, і в подарунок за кордон» О. Шупеня // Погляд. – 2013. – 6 червня (№ 23)


 «Уперше роман «Зекамерон ХХ века» вийшов у Москві 1992 року. Як зазначив у передмові Вернон Кресс, взявшись за перо 1969 року, щоб закарбувати побачене в колимських таборах, він невдовзі змушений був гірко пошкодувати … Писав вночі, відриваючи час від сну після виснажливої фізичної роботи. Колишні жахи оживали до найменших подробиць і змушували заново переживати їх» Л. Черняк // Буковина. – 2013. – 7 червня. – № 43
 

Цього тижня на поетичній сторінці «Федьковичева криниця» лунає віршоване інтермецо Анни Поповчук, Раїси Рязанової, Володимира Затуловського та Віталія Демченка // Буковина. – 2013. – 7 червня. – № 43