Світ у дзеркалі від Володимира Коваленка

Середа, 9 жовтня 2013 р.
 
8 жовтня в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відбулася зустріч з письменником із Сум Володимиром Коваленком. Молодий письменник презентував свою першу книгу – п’єсу “Дзеркало”.
 

Відразу варто зауважити, що це – білінгвальне видання, ліві шпальти в якому надруковані українською мовою, а праві – російською. П’єсу спеціально переклав сам автор на прохання однієї з російських шанувальниць, котра запропонувала йому пропагувати книжечку в сусідній державі.

Присутня на зустрічі літературознавець, викладач з Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Ніна Козачук допомагала модерувати захід. Вона, до речі, написала передмову до “Дзеркала”, а ще раніше, задовго до появи книжки, познайомилася з творчістю Володимира Коваленка, аналізувала його романи, допомагала шліфувати літературну майстерність.
 
Презентована п’єса дещо нагадує казку, бо описує світ, у якому речі розмовляють, сваряться, оповідають свої історії, словом – живуть повноцінним життям. Вони вбирають у себе енергетику тих своїх господарів і тих місць, серед яких їм довелося жити. Головний персонаж – старе дзеркало, яке розповідає про свої поневіряння на шляху від аристократичного палацу – через пролетарську квартиру – до кімнатки старого чоловіка, колишнього вчителя. Власне, в його помешканні й відбувається дія: всі речі, що знайомляться і діляться досвідом, він підібрав на блошиному ринку. Текст п’єси наповнений філософськими думками, авторськими афоризмами, і в історіях речей можна відчитати долі людей...
 
На презентації Володимир Коваленко прочитав коротку радіоп’єсу, котра лягла в основу розширеного видання “Дзеркало”. Крім того, присутні дізналися дещо цікавого з його літературного шляху. Скажімо, те, що спочатку п’єса була радіоп’єсою, а перед тим ще й маленьким оповіданням. Проміжний варіант Володимир якось використав, аби випробувати свої сили в шоу “Україна має талант”, але пройти у фінал не вдалося. Досі він друкувався в альманасі “Поетех” (2010) і в сумській періодиці. Його оповідання “Пес” стало одним із переможців обласного конкурсу “Орфей”. А щоденденний хліб письменника – інженерія на заводі в Сумах, за освітою Володимир Коваленко – технолог машинобудування.

Гість, окрім представлення своєї творчості на суд чернівецьких читачів, висловив своє захоплення нашим містом, підкресливши чистоту на вулицях і красиву архітектуру. Велика кількість книгарень у центрі міста для нього, мешканця північної західної частки України, стала приємною знахідкою.
 
Для Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського письменник залишив кілька примірників своєї п’єси, тож усі охочі зможуть її прочитати, завітавши за адресою вул. Українська, 22.