Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

П'ятниця, 22 серпня 2014
 
 
16.08.2014 – 22.08.2014

Актуальна думка: "Говорити про власну моральність – вже аморально. Та й хто може сам себе об’єктивно оцінити? Крім того, публічні особи бувають різних професій. Якщо ви – скрипаль, то досить, щоби добре грали і не скоювали ніяких злочинів. А якщо ви – філософ-мораліст, то вже мусите слугувати моральним прикладом. Я принаймні стараюся жити так, щоби мої слова не відбігали далеко від вчинків. Надто вже це огидно виглядає, коли людина закликає до одного, а робить інше. Закликає боротися з корупцією, а сама бере хабарі, закликає до патріотизму, а сама наживається на злиденній батьківщині... Дотепер такі люди зазвичай ставали в Україні найуспішнішими політиками і бізнесменами. Якщо ми цього не змінимо, то всі наші цьогорічні жертви знову – і вже вкотре в історії! – виявляться марними" (Олександр Бойченко інтерв’ю газеті "Чернівці", № 34, 21 серпня 2014).

 
У газеті "Чернівці" подано оповідь про чернівецьку художницю, уродженку Донбасу Марину Рибачук. Автор Валентина Беженар спробувала передати емоції мисткині від мистецтва, Чернівців, споруд міста, її погляд на красу.
 
"Декілька днів тому малювала вулицю Старобельську. Погляд виокремив будинок з цікавими деталями. «А чому ви малюєте наш ЖРЕП? – здивувався тамтешній мешканець». «Я малюю не ЖРЕП, а красу», – відповіла. Справді, буденність з її нескінченними клопотами часто притуплює нашу увагу, і ми перестаємо помічати прекрасне. А воно ж поряд – на кожному кроці!.."
 
Беженар Валентина. У старих двориках – шарм Чернівців // Чернівці. – 2014. – 21 серп. № 34. – С. 3.
 
 
У цій же газеті вміщено велике інтерв’ю Наталі Фещук з літературним критиком, публіцистом, перекладачем, літературним редактором Олександром Бойченком. Надзвичайно жвава, насичена, цікава, інформативна розмова, "присмачена" дотепністю та іронією.
 
"От хто мене завжди дивував, то це люди, яким вдаєтьсяодночасно брати хабарі і читати лекції з літератури, філософії, розводитися про мораль, любов до України... Як у їхніх головах це співіснує? Адже, попри всю ту шкоду, якої нам завдає Росія і персонально Путін, набагато більшим злом для України є корупція. І доки ми її не подолаємо, нема чого й мріяти про наймінімальніші зміни на краще, хоч би ми всі цілодобово у вишиванках ходили".
 
Фещук Наталія. Портрет в інтер’єрі міста. Олександр Бойченко // Чернівці. – 2014. – 21 серп. № 34. – С. 10-11.
 
 
Як завжди, чернівчан тримає у курсі культурних подій журналістка Погляду Віталія Козменко. Цього разу вона пропонує читачам інтерв’ю зі всесвітньо відомим фотографом Борисом Савельєвим, виставка робіт якого відбулася у галереї "SweetArt-Знання" 14 серпня.
 
Козменко Віталія. Робить фотографії, які притягують // Погляд. – 2014. – 21 серп. № 34. – С. 22.
 
Ще одне інтерв’ю з Борисом Савельєвим можна прочитати на сторінках "Молодого буковинця".
 
Пінькас Тетяна. "Чернівці зі мною скрізь..." // Молодий буковинець. Місто. – 2014. – 21 серп. № 86. – С. 4-5.
 
Про цього ж фотомитця і виставку його робіт ідеться також у статті Оксани Танащик, написаної для "Буковини".
 
Танащик Оксана. Світло і тіні минулого // Буковина. – 2014. – 22 серп. № 55. – С. 5.
 
 
18 серпня у Центральному палаці культури відбувся благодійний концерт дуету "Тарнавка". Поетеса, бард, художниця Юлія Косівчук та бандуристка Ольга Гук виконали ліричні та патріотичні пісні. Під час концерту було зібрано 4 тис. грн., які перейдуть на потреби бійців АТО.
 
Американсько-український дует зібрав 4 тисячі гривень на потреби чернівецьких військових // Доба. – 2014. – 21 серп. № 32. – С. 2.
 
 
Про незалежність, про ментальні травми, кризу національної ідентичності, про віру у перемогу з письменницею, публіцисткою, науковцем Оксаною Забужко розмовляла оглядач "Буковинського віча" Марія Вишневська.
 
"Допоки народ немає можливості сам визначити свою історичну долю, доти він дійсно не знає хто він і який він!"
 
Вишневська Марія. Юрій Шевельов: "Незалежність, а що далі?" // Буковинське віче. – 2014. – 21 серп. № 34. – С. 1.
 
 
Проблемну статтю письменника, журналіста Мирослава Лазарука про художника Петра Яковенка, про значення його постаті і творчості можна прочитати у "Молодому буковинці".
 
"Петро Яковенко сміливо відмовився від "мертвої природи", себто традиційного натюрморту, змушував світ квітів, трав, усієї живої природи танцювати, як сам підкреслював, творячи у такий спосіб нову форму співіснування".
 
Лазарук Мирослав. Духовні скарби, не до кінця розгублені... // Молодий буковинець. – 2014. – 22-23 серп. № 87. – С. 10.
 
Газета "Буковина" пропонує інтерв’ю з істориком, політологом Ігорем Буркутом. Як завжди, думки цієї яскравої особистості – хороша доза притомності і, що особливо важливо, усвідомлення великої ваги сили волі людини на шляху до перемоги.
 
"Під "совковим мисленням" я розумію визнання людини своєї повної залежності від держави, власне ототожнення з державою і очікування від "начальства" вирішення своїх проблем. "Совок" є безініціативним, він сповідує принцип "каждый сверчок знай свой шесток", боїться сказати чи зробити те, що не сподобається начальству, і його за це буде покарано. Для "совка" характерна заздрість, підлість, ненависть до людей самостійних і незалежних".
 
Требик Тетяна. "Країна вже не буде такою, якою була..." // Буковина. – 2014. – 22 серп. № 55. – С. 1, 6.



У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.