Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
18.06.2016 – 25.06.2016
 
 
 
Актуальна думка: «…галасуючи про нашу європейськість, ми не повинні постійно бути прохачами, бо ще Борис Грінченко свого часу сказав: йдучи в загальноєвропейську сім’ю, без власного доробку, ти будеш вічно хворим членом цієї спільноти. Щоб бути гідним європейцем, треба бути гідним українцем» (Георгій Філіпчук, «Буковина», №26, 24 червня 2016 року, с. 1).


Відбулося урочисте підписання Меморандуму про співпрацю відділу охорони культурної спадщини міської ради зі студентським науковим історичним товариством при факультеті історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ імені Юрія Федьковича.

«Спільно ми започаткуємо нову добру справу – інститут молодих громадських інспекторів, – зазначив Чернівецький міський голова Олексій Каспрук. – Вони долучаться до захисту культурної спадщини, архітектури міста, проводитимуть роз’яснювальну роботу серед чернівчан щодо проведення ремонтних та реставраційних робіт».

Клочков Артур. Про культурну спадщину дбатиме молодь // Чернівці. – 2016. – 23 черв. № 25. – С. 2.


П’єса чернівецької письменниці Оксани Драчковської «Різдво» здобула першу премію у конкурсі «Коронація слова» у номінації «П’єси». Про п’єсу, вручення та перспективи постановки з лауреаткою розмовляла Юлія Боднарюк.

«В ідеалі на «Коронації» мали би бігати навколо переможців літературні агенти, літредактори з театрів, представники режисерів. Нікого там немає».

Боднарюк Юлія. «П’єсу надиктував мені син» // Чернівці. – 2016. – 23 черв. № 25. – С. 5.


На Зелені свята відбувся восьмий Буковинський молодіжний етно-духовний фестиваль «Обнова».

Синицька Наталія. Не цуратися себе та свого коріння… // Чернівці. – 2016. – 23 черв. № 25. – С. 8-9.

Губнілова Євгенія. «Обнова-фест» – руйнівник міфів, який вміє ділитися святом // Версії. – 2016. – 23–29 черв. № 25. – С. 12.

Карачко Степан. «Обнова-фест»: від сіна до «Спадку нації» // Буковинське віче. – 2016. – 23черв. № 24. – С. 4.

Врабій Маріана. «Обнова-фест» – нагода «обновитися» душею і тілом // Буковина. – 2016. – 24 черв. № 26. – С. 7.


Інтерв’ю із ужгородським гуртом «Триставісім», який брав участь в «Обнова-фесті», можна прочитати на сторінках «Погляду».

Маріянчук Яна. Варошська банда «запалила» буковинців // Погляд. – 2016. – 23 черв. № 25. – С. 18.


Академічний симфонічний оркестр філармонії закрив сезон. У заключному концерті взяв участь 16-тирічний скрипаль Костянтин Лукинюк, який на запрошення професора музики Істменівської музичної школи в Рочестері Олега Криси вирушає на навчання до США.

Чередарик Людмила. Закриття сезону Академічним симфонічним оркестром було шалено феєричним // Версії. – 2016. – 23–29 черв. № 25. – С. 12.


Дизайнер одягу Світлана Крачило розробила нову колекцію дитячих літніх сукенок. В основі моделі вишивані рушники. Як і кожна колекція чернівецької майстрині, і ця заслуговує на світові подіуми.

«Це романтизм, буковинський квітковий романтизм. У такій сукні сміливо можна відвідати квіткову Францію з її замками. Адже у цій моделі є щось від сукні принцеси. Водночас така річ зручна, носибельна. Не на щодень, але, в принципі, на літній гарний день у подорожі, в гарному місці її можна одягнути».

Шупеня Ольга. Літня дівчача колекція у стилі Марії Приймаченко // Погляд. – 2016. – 23 черв. № 25. – С. 22.


Чернівці відвідали головний редактор видавництва «Старий Лев», письменниця Мар’яна Савка та письменниця, літературознавець, викладачка Техаського університету Оксана Луцишина, яка презентувала чернівчанам свій роман «Любовне життя».

Керер-Ластівка Марія. На Буковині гостював «Старий Лев» // Буковинське віче. – 2016. – 23черв. № 24. – С. 4.

Корпан Марина. Книги презентуватимуть у Чернівцях // Молодий буковинець. – 2016. – 24-25 черв. № 52. – С. 9.


ЧНУ імені Юрія Федьковича відвідали з культурним візитом письменник, перекладач, голова ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Павло Мовчан та колишній голова Чернівецької ОДА Георгій Філіпчук.

Джуран Василь. ЧНУ: знані гості нагодилися із книговістинами // Буковинське віче. – 2016. – 23 черв. № 24. – С. 4.
 

Павло Мовчан також взяв участь у засіданні ради обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» в Українському Народному Домі.

Мацерук Валентина. Павло Мовчан: «Духовність робить нас витривалими, мужніми, незламними» // Буковина. – 2016. – 24 черв. № 26. – С. 1, 4.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото – https://www.facebook.com/krachillo?fref=ts