Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

2.07.2016 – 8.07.2016
 
На календарі майже середина літа, яке докучає липневою спекою, яка інколи милостиво спадає після дощу і дарує таку бажану прохолоду. Але навіть в такі спекотні дні в Чернівцях відбуваються мистецькі імпрези, а журналісти їх відвідують і на сторінках місцевих часописів подають культурні події. В ці дні відкрилися виставки, які вартує відвідати. Презентовані нові числа «Буковинського журналу», які потрібно прочитати.
 І звичайно, що всі газети подають, як місто готується до знаменитого «Петрівського ярмарку», чим подивує чернівчан це дійство і як колись відбувалась ця дуже важлива для міста подія.

Персональна виставка члена Національної спілки художників України, заступника голови Чернівецького осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ганни Кривобок відбулася з нагоди її 50-річного життєвого ювілею. До експозиції досвідченої майстрині художньої вишивки та гобеленового ткацтва, художниці, яка моделює сценічні костюми на народній основі, ввійшли 123 стилізовані чоловічі, жіночі та дитячі авторські вироби, виконані рахунковими техніками та художньою гладдю, гобелени, ескізи вечірніх і святкових суконь.

«Білим по білому» від Ганни Кривобок / Підготувала Анна Янушевська // Буковина. – 2016. – 8 лип. ( № 28). – С. 4.

У Центрі культури «Вернісаж» відбулася презентація дебютної виставки юної чернівецької художниці Валерії Дутки. Це 15 робіт, виконаних у техніці акварель. У її творчому доробку уже є понад 300 робіт, які зберігає у своїй кімнаті у величній коробці під ліжком. Юна художниця малює гуашшю, тушшю, олівцем. Та найбільше їй імпонує техніка акварелі…

Шупеня Ольга У «Вернісажі» захоплюють акварелі Валерії Дутки // Погляд. – 2016. – 7 лип. (№ 27). – С. 22.
Хомич Лариса Впевнені акварелі Валерії Дутки // Версії. – 2016. – 7 – 13 лип. (№ 27). – С. 12.

Громадський активіст, керівник проектів компанії «Langate» Сергій Кушнір зробив незвичні фотографії міста – у стилі робіт олівцем Жиля Франкса. Останні три тижні в Україні – нова мода обробляти фотографії за допомогою додатку Prisma для iOS (мобільна операційна система від Apple).

Боднарюк Юлія Чернівці через чорно-білу призму // Чернівці. – 2016. – 7 лип. ( № 27). – С. 10.

Наприкінці травня побачило світ ювілейне число часопису, що відзначає своє 25-річчя, вписавши нову сторінку в історію існування товстих літературних журналів у нашій державі. …колектив редакції подарував читачам сто книжок від літератури – поезій кількох сотень авторів, прози, драматургії, есеїстки, перекладів – до літературознавчих досліджень, політології, культурознавства, історії, краєзнавства тощо.

Горицвіт Мирослав Соте число «Буковинського журналу» : продовження буде?! // Доба. – 2016. – 7 лип. (Ч. 23). – С. 6.

8 лютого 1786 року Надвірна військова рада затвердила «Міський статут для Буковини», згідно з яким для міста було визначено два ярмарки. Цю дату можна офіційно вважати днем заснування в Чернівцях Петрівського ярмарку.

З особливим піднесенням відбулося відкриття Петрівського ярмарку 1855 року, яке збіглося з приїздом у Чернівці цісаря Франца-Йосифа І. «Найясніший монарх» не брав участі у народному гулянні, влаштованому на його честь, і не ходив по ярмарку, проте відвідав виставку продукції сільського господарства, гірничої промисловості та ремесел Буковини, відкриту у залі засідань Чернівецької ратуші.

Белінська Світлана Як Франц-Йосиф ярмаркував, або дещо з 230-річної історії Петрівського ярмарку у Чернівцях // Доба. – 2016. – 7 лип. (Ч. 23). – С. 6.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.