Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

11.07.2016 – 16.07.2016

Цей липневий тиждень був щедрим на мистецькі події, в яких брали участь багато чернівчан. Звісно, це знаменитий «Петрівський ярмарок», про який написали і помістили барвистий фоторяд всі місцеві часописи. А ще в літні місяці наші артисти дивують своєю високою виконавською майстерністю вибагливу європейську і світову спільноту. Наші талановиті музиканти займають поважні посади, а журналісти мають нагоду поспілкуватися з письменниками.

…у культурній столиці Румунії – місті Ясси – відбувся ІV Міжнародний конкурс-фестиваль хорового мистецтва імені Гавриїла Музическу.
…серед хорів музичних вузів перше місце посів наш рідний «Резонанс» – хор музичної кафедри Чернівецького національного університету ім. Ю.Федьковича, художній керівник та диригент – Ольга Чурікова-Кушнір.

…організатори фестивалю та мерія м. Ясси запросили виступити з концертом наш професійний хор – філармонійний академічний камерний хор «Чернівці» дириґент та художній керівник — Надія Селезньова.. Концерт відбувся у блакитній залі розкішного палацу культури. Програма хору «Чернівці» тривала майже півтори години і складалася із творів старовинної духовної і сучасної музики, творів українських, зарубіжних та буковинських композиторів класичного і сучасного періоду. Важливим в історико - дослідницькому аспекті було виконання Літургійних творів Воробкевича та Мандичевського – буковинців, які свого часу писали хорові твори румунською мовою.

Шупеня О. Наші найкраще співали у сусідній Румунії // Погляд – 2016. – 14 лип. (№ 28). – С. 22.
 

Українське слово, буковинський голос та карпатський тембр заповнили залу церкви Святої Софії, а потім вирвалися на волю через відчинені вікна та двері й понеслися вздовж вулиці Української забавлятися на гойдалках парку Українського. Відбувалося це другого липня в канадському місті Монреаль. Куди одночасно завітали два солов’ї, два земляки, два друга дитинства – Василь Данилюк, заслужений артист України з Чернівців, та Руслан Яковійчук, який проживає в місті Кінгстон. В Канаді. ..артисти завітали ще й до Ніагари-Фоллс та до Міссісаги.

Танасюк А. Буковинці на канадській сцені // Буковинське віче. – 2016. – 14 липня(№ 26). – С.4.

 
Цьогоріч перемога в одній із номінацій міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» знову дісталася автору з Буковини. І знову – жінці. Оксана Драчковська – відома чернівецька журналістка, авторка вже двох «великих форм» (повісті про заробітчанське життя «Нянька-Ненька» 2004) і роману «Зілля» (2015). П’єса – новий для неї жанр – і такий же успішний.

Сюжет п’єси «Різдво», яка перемогла на «Коронації» – з категорії «вічних». Біблійний сюжет: молоді батьки з немовлям потрапляють у ситуацію, коли змушені стукати в різні і проситися на ніч…

Антонюк М. Переможниця «Коронації слова» Оксана Драчковська: «Шукати форм – це невичерпна сфера діяльності. Але головне суть. А суть – це почуття» / інтерв’ю з автором // Версії. – 2016. – 14 – 20 лип. (№ 28). – С. 5.

 
У Чернівцях відбувся найбільший в Західній Україні традиційний Петрівський ярмарок. Чернівчани співали, танцювали, різним крамом та смаколиками торгували. Медівкою та смачними наїдками частували.

Новинкою ярмарку став перший у Західній Україні фестиваль покрівельників Буковини. Замість стрічки там перерізали дошку, пофарбовану в червоний колір. Це доручили зробити мерові.

Будна Н. Наярмаркували втричі більше, ніж торік. Мер продав пряник гостю з польщі за 400 гривень // Мол.буковинець. – 2016. – 14 лип. (№ 57). – С. 4.
Керер-Ластівка М. Петрівський ужинок // Буковинське віче. – 2016. – 14 липня(№ 26). – С.4.

 
У м. Києві на позачерговому з’їзді НВМС обрано її голову. Одноголосним рішенням делегатів з’їзду ним став наш краянин Євген Савчук – визначний український хоровий диригент, один із лідерів національного хорового мистецтва України, народний артист України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, активний мистецький громадський діяч, голова Всеукраїнського хорового товариства імені Миколи Леонтовича, академік Національної Академії мистецтв України, художній керівник Національної академічної хорової капели «Думка», професор Національної музичної академії імені Петра Чайковського, Герой Укаїни.

У 2015 році його ім’я увіковічено зіркою на Алеї Слави у м. Чернівцях.

Залуцький О. Обрано голову Національної всеукраїнської музичної спілки // Буковинське віче. – 2016. – 14 липня (№ 26). – С.4.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.