Нобелівська премія з літератури 2016

Лауреатом Нобелівської премії з літератури 2016 року став американський співак, поет, художник і актор Боб Ділан. Він удостоєний премії «за створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції».
 
 
 
 
Боб Ділан став першим музикантом, який отримав цю премію. За свою кар'єру він випустив 39 музичних альбомів і 12 книг зі своїми віршами.
 
Зазначимо, що справжнє ім’я американського співака Боба Ділана – Роберт Аллен Ціммерман. Відомо, що його дідусь і бабуся по батьковій лінії – родом з Одеси. Зіґман і Анна Ціммерман виїхали до США у 1905 році за єврейськими погромами.

Свою пісенну кар’єру Боб Ділан почав у 1959 році. За весь час було продано більше 100 мільйонів його платівок. Багато його пісень, такі як «Blowin’ in the Wind» і «The Times They Are a-Changin’», стали гімнами руху за громадянські права і антивоєнного руху в США.
 
У квітні 2008 року Боб Ділан отримав Пулітцерівську премію «за визначний вплив на поп-музику і американську культуру, справлений ліричними композиціями виняткової поетичної сили». Він став першим рок-музикантом, який став лауреатом цієї нагороди.
 
У 2009 році президент США нагородив музиканта медаллю Свободи, яка є однією з найвищих цивільних нагород у Сполучених Штатах.
 
Нагадаємо, в 2015 році Нобелівську премію з літератури отримала громадянка Білорусі Світлана Алексієвич. Фаворитом цьогорічної премії вважався японський письменник Харукі Муракамі.
 
Підготувала Лівія Костюк