Вечірні зустрічі в Муніципальній

Під звуки чарівних мелодій у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відбулися «Вечірні зустрічі» із поетесою Тамарою Севернюк. Покликання цього проекту в тому, щоб висвітлювати інформацію про видатних діячів мистецтв, культури Чернівців, відомих і забутих, сучасних та тих, хто стояв біля витоків творення пісенного та культурного середовища міста і всієї України. Цього вечора говорили про романс!

«Все, що стосується пісні української, романсу зокрема, починається з любові, продовжується любов’ю, і не скінчиться, тому що любов – вічна», - такими словами охарактеризувала дійство, що відбувалося Тамара Севернюк.
 
 
Український романс – це дуже об’ємний матеріал і майже не досліджений музикознавцями, на жаль. Романс, так називалися пісні народною мовою в Іспанії, на противагу пісням латиною, які пов'язувалися спочатку з боротьбою проти маврів. Пізніше вони поширились і в інших країнах, набувши відмінного змісту, ставши піснями про кохання.
 
 
Загалом виділяють декілька тематичних категорій таких пісень. Романси - суспільної теми, про природу, про еміграцію та життя на чужині, і звісно, про кохання. Саме за такими темами присутні мали змогу прослухати чудесні композиції у виконанні відомих та, на жаль, забутих талановитих українців: Івана Паторжинського, Марії Литвиненко-Вольгемут, Івана Козловського, Белли Руденко, Валентини Купріної, Квітки Цісик та багато інших. Завдяки мультимедійним засобам та людям, які опрацьовують та викладають у мережу записи, усі мали змогу прослухати забуте і незнане. Наразі, таку ж можливість мають і користувачі нашого сайту. Відео представленно з першопосиланням.
 

 Отож, приємної подорожі у світ українського романсу...
 
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Авторськими піснями потішила нас і поетеса Тамара Севернюк...

 

"Вечірні зустрічі у Муніципальній" чудесна авторська програма Тамари Севернюк та нашої бібліотеки, яка не тільки відкриває щось нове, а й заставляє кожного свідомого українця задуматися... Ви тільки уявіть: у кафе, громадському транспорті, в навушниках звучатиме український романс! Невже то не справжнє відчуття сили всього українського?!!

Підготувала Інна Лакуста