Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 13.02.2017 – 20.02.2017
Актуальна думка: «Не боятися (чорної та іншої роботи); не згинатися (перед можновладцями); викладатися (не тільки на лекціях, а в писаннях); увихатися (рухатися й не зупинятися – надовго)…» (Богдан Мельничук, професор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, «Буковина», 17 лютого № 8, С. 4.)

З давніх часів проводи зими і зустрічі довгоочікуваної весни супроводжувалися спеціальними обрядами, піснями, іграми, хороводами. Весняний цикл календарних свят мав особливе значення, бо пов'язувався з закладанням майбутнього врожаю. Тому люди за допомогою обрядів та ритуальних дій намагалися всіляко прискорити прихід весни, тепла, дощу. Про українські свята і традиції весняного циклу читайте у матеріалі етнолога, доктора історичних наук Олександра Кожолянка.

Кожолянко Олександр. Зиму проводжаємо, весну зустрічаємо // Час. – 2017. – 16 лют. № 7. – С. 12.


Бургомістр у ратуші, старий двірник на Панській вулиці – чернівчанам і гостям пропонують дізнатися про місто з ретро-екскурсії. Детальніше у статті Людмили Осадчук.
 
Осадчук Людмила. Театралізована ретро-екскурсія містом // Молодий буковинець. – 2017. – 17-18 лют. № 14. – С. 12.
 

Чернівці зі своєю історією, архітектурою та цікавою вдачею мешканців привертають увагу гостей та туристів ось уже багато років. Старовинний початок та історичний розвиток наповнюють його шарм та привабливість для людей, які цікавляться Буковиною. У захоплюючу подорож історичними Чернівцями потрапила Ольга Шуменя завдяки цікавій співрозмовниці директору нашої бібліотеки Лесі Ілярівні Щербанюк.

Шуменя Ольга. Розквіту Чернівців сприяли науковці при владі // Чернівці. – 2017. – 16 лют. № 18. – С. 18.
 

Розширюється діапазон творчих знахідок високих обдаровань і злетів незабутнього журналіста і письменника Володимира Михайловського. Про літературні читання творів Володимира Михайловського на сторінках періодики.
 
Янушевська Анна. Поет, якому боліли народні рани // Буковина. – 2017. – 17 лют. № 8. – С. 4.
 
Тодорів Василь. Перші літературні читання імені Володимира Михайловського // Буковинське віче. – 2017. – 16 лют. № 6. – С. 4.
 

Професіоналізм, відданість справі, освіченість, велика ерудованість, креативність – якості, притаманні Лесі Ілярівні Щербанюк, нашому чудовому директору Муніципальної бібліотеки імені А. Добрянського. Про особливе інтерв’ю із Лесею Ілярівною у матеріалі Надії Пожарук.
 
Пожарук Надія. «Пані, якщо не злякаєтеся, заходьте!» // Чернівці. – 2017. – 16 лют. № 7. – С. 18.
 

Чернівецька художниця Тетяна Хоменко готується до персональної виставки живопису «Ніколи і назавжди». Після п’ятирічної перерви живописець влаштує для чернівчан особливу імпрезу особистої творчості. Детальніше на сторінках періодики.
 
Шуменя Ольга. Пише листи у майбутнє // Чернівці. – 2017. – 16 лют. № 18. – С. 22.
 

До 80 – річчя від Дня народження поета, вченого і просвітянина Богдана Мельничука періодичні видання готують чудові статті про творчість цієї мудрої людини. Детальніше на сторінках періодики.
 
Антофійчук Володимир. Буковинський меридіан Богдана Мельничука // Буковинське віче. – 2017. – 16 лют. № 6. – С. 1, 4.

Черняк Людмила. «На те й осінь, щоб оглянутися…» // Буковина. – 2017. – 17 лют. № 8. – С. 4.


За місяць Чернівецький драмтеатр представить чернівчанам свою чергову роботу «Слуги і сніг». Прем’єра вистави відбудеться 25 березня. Про нову роботу чернівецьких акторів та режисера читайте на сторінках газети «Чернівці».
 
Фещук Наталія. А слуги до змін не готові… // Чернівці. – 2017. – 16 лют. №7. – С. 11.
 

Міжнародна літературна корпорація Meridian Czernowitz і Літературний целанівський центр запускають новий проект «Тиждень видавництва», у рамках якого в місті щомісяця відбуватимуться заходи одного з провідних українських видавництв. Детальніше у матеріалі Діани Ватаман.

Ватаман Діана. Читачів знайомитимуть із відомими авторами // Молодий буковинець. – 2017. – 17-18 лют. № 14. – С. 8.
 

Неодноразово на шпальтах газети «Чернівці» можна було прочитати про чудову книгу Еріха Кольбенгаєра «Взори вишивок домашнього промислу на Буковині». Однак, у статті Наталії Фещук пропонується ближче знайомство з цим раритетним виданням та невеликим дослідженням Марії Никирси.
 
Фещук Наталія. Кожна жінка відкривала скриню… // Чернівці. – 2017. – 16 лют. № 7. – С. 11.
 

12 лютого, на 69-му році житті не стало заслуженого художника України, автора знаменитої роботи «Три сподвижники української музики» Артема Присяжнюка. Про життя чудової людини і великого майстра своєї справи читайте на сторінках періодики.
 
Фещук Наталія. Не стало Артема Присяжнюка… // Чернівці. – 2017. – 16 лют. № 7. – С. 2.
 
Лазарук Мирослав. Таїна яблучного спасу // Молодий буковинець. – 2017. – 17-18 лют. № 14. – С. 8.
 

Видатному поету, редактору Іону Кілару виповнилося би 80… Про відгомін таланту у матеріалі Василя Васкана.
 
Васкан Василь. Іону Кілару виповнилося би 80 // Буковинське віче. – 2017. – 16 лют. № 6. – С. 1.
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото – тут
 
Підготувала Віолета Мельник