Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 27.02.2017 – 06.03.2017

Актуальна думка: «Найпрекрасніша мати щаслива, найсолодші кохані вуста, найчистіша душа незрадлива, найскладніша людина проста» (Василь Симоненко, український поет і журналіст, шістдесятник)


 
 
 
Ці знайомі незнайомі Чернівці… Місто, яке наповнене загадковістю і таємничістю. Надія Пожарук розкриває читачам газети «Чернівці» історичні факти про улюблене місто тисячі людей.

Пожарук Надія. Потаємна столиця Європи // Чернівці. – 2017. – 2 берез. № 9. – С. 18.


У Чернівецькій обласній філармонії готують великий концерт до дня народження Тараса Шевченка (203-тя річниця) і Миколи Лисенка(175-та річниця). Спеціальний гість програми – лауреат Національної премій ім. Т.Шевченка, чернівчанин Андрій Шкурган, який сьогодні працює у Чехії, у Празькому оперному театрі. Детальніше на сторінках періодики.

Фещук Наталія. «У цей проект кожен вклав свою душу» // Чернівці. – 2017. – 2 берез. № 9. – С. 10.


З нагоди 80-річчя професора Богдан Мельничука в газеті «Молодий буковинець» вміщене чудове інтерв’ю з ювіляром. Про життя Богдана Івановича читайте у матеріалі Галини Марків.

Марків Галина. «Щастя – пересилити себе» // Молодий буковинець. – 2017. – 2 берез. № 17. – С. 8.


Четвертого березня 68 років тому народився видатний український композитор, поет, творець української поп-музики Володимир Івасюк, який поплатився життям за любов до України. Автор найпопулярніших українських шлягерів не був навіть членом Спілки композиторів України. Хоча «Червону руту», «Водограй», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Мила моя» співають досі… Про долю вірного сина свого народу у матеріалі Надії Будної.

Будна Надія. «У його грудях жила тільки пісня» // Молодий буковинець. – 2017. – 3-4 берез. № 18. – С. 8.


У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Військово-польотовий АРТ», на якій предмети війни ожили в руках народних майстрів.

Фещук Наталія. Вишивка на ящику для боєприпасів // Чернівці. – 2017. – 2 берез. № 9. – С. 11.


Відомі українські актори Костянтин Костишин, Катерина Кістень та Остап Ступка приїдуть до Чернівців із комедійною виставою на дві дії «І тільки смерть розлучить нас». Детальніше читайте на шпальтах газети «Молодий буковинець».

Комедія з Остапом Ступкою // Молодий буковинець. – 2017. – 3-4 берез. № 18. – С. 11.


Чернівці… В одному слові скільки світла і любові, чарівності і оригінальності, шарму і елегантності. Журналістка Надія Будна підготувала пізнавальну статтю про чернівецьких модниць наприкінці ХІХ – початку ХХ століття, які не відставали від французьких та віденських.

Будна Надія. Добрим тоном вважалося мати модистку
// Молодий буковинець. – 2017. – 3 берез. №17. – С. 6.


У Вашківцях на фасаді гімназії відкрили меморіальну дошку її директору, письменнику і першому фотоаматору краю Іванові Бажанському. Детальніше читайте на сторінках періодики.

Джуран Василь. Непровінційний церемоніал імені Бажанського у Вашківцях // Буковинське віче. – 2017. – 2 берез. № 8. – С.1,2.

Ісак Анатолій. Увічнили пам'ять сіяча розумного, доброго, вічного
// Буковина. – 2017. – 3 берез. № 10. – С. 4.


У березневі дні виповнюється 90 років із дня народження відомого у світі художника Василя Курилика. Детальніше у статті В. Гринюка.

Гринюк В. «Хочу відчути запах рідної землі» // Молодий буковинець. – 2017. – 3-4 берез. № 18. – С. 8.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото - day.kyiv.ua/uk/article/naprikinci-dnya/kartini-z-harakterom
 
Підготувала огляд Віолета Мельник