Літературна зустріч з Олександром Букатюком

Вівторок, 07 березня 2017 року
 
 
 
 
писати – це дихати
дихати – це жити
жити – це любити
 
            Олександр Букатюк

 
 
 
 
 

В Муніципальній бібліотеці ім. А Добрянського відбулася літературна зустріч з письменником і журналістом Олександром Букатюком. А ще цей молодий творець член Національної спілки письменників, керівник «літературної студії «Бистрінь» ім. Нестора Чира», засновник та ініціатор Всеукраїнського літературного об’єднання «Поетквартал», лауреат Івано-Франківської міської премії імені Івана Франка, журналіст на «Радіо Карпати» (Івано-Франківська філія НТКУ ТРК «Карпати»), активіст Революції Гідності (десятник), учасник «Спільноти св. Егідія».
 

 
Дебютував на літературному олімпі молодий поет «найяскравішим українським поетичним проектом» (Є. Баран) «Мадонна Майдану» – це книга-заклик, книга-сумління, книга-віра. Складовою написання цієї книги є три джерела: Біблія – Тарас Шевченко – Тарас Мельничук. І, звичайно, Майдан. У книзі автор проймається долею усіх та кожного, а також країни у контексті найважливіших подій в сучасній Україні.
 

 
Логічним та необхідним продовженням стала друга книга «Мадонна Миру». Тут поет не говорить про війну. Він хоче її пережити, щоб Україна її пережила, як сучасні діти війни колись пережили свою чорну матір. Поет прагне говорити про добре і про вічне, те, що має визначати цей світ та Україну. Майдан визначив зламний момент в її житті, Мир визначатиме її майбутнє. Головною зброєю у книзі є Слово, яке сповнене вірою у МИР.
 

 
Обидві збірки поезій автор подарував для читачів бібліотеки, а також збірник поезій і новел «Запалімо серця для України» від літературної студії «Бистрінь ім. Нестора Чира, яку очолює. У своїх поетичних починаннях автор надихається відомими і не дуже поетами, а також своїми предками. Дух дідів-прадідів дає сил і наснаги, саме про це Олександр зачитав вірш зі збірки «Мадонна Миру», який має дуже глибоку і символічну назву «Про мого діда і скрипку з підбитим крилом». Пропонуємо вашій увазі саме прочитання автором…
 

 
 
Усім присутнім на зустрічі поет читав  вірші з обох збірок і навіть нещодавно написані та ніде не опубліковані, відповідав на запитання та ділився своїми переживаннями і роздумами. Один із новостворених віршів публікуємо зі згоди автора, адже то перше враження від нашого міста, до того ж дуже влучне.

ПОЇЗДка в Чернівці

місто Целана
в тобі немає моста Мірабо
тому я їду до тебе спокійно
тут безпечно поетам
бути поетами
 
(06.03.2017)

Тому сподіваємося, що місто Чернівці та Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського віднині стане для Олександра Букатюка одним із сакральних місць, де він зможе надихатися та створювати чудову поезію. Поезію свого життя…
 

 
 
Підготувала Інна Лакуста