НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Вівторок, 28 березня 2017 року

Фонд Муніципальної бібліотеці ім. Анатолія Добрянського нещодавно поповнився цікавими дитячими книгами дитячого арт-видавництва « Чорні вівці» - «Книги ХХІ» відомого своїми новаторськими ідеями. Окремі з книг мають не лише гарне сучасне художнє оформлення, а й англомовну версію тексту. Розраховані книги на дітей, як дошкільного, так і шкільного віку.
Це інтелектуальні скарбнички для душі кожної маленької людини. Це незвідані світи, які малюкам відкриють свої таємниці з допомогою батька, матері, сестри, братика, дідуся чи бабусі. 
  
Голер Франц, Гайдельбах Ніколас. Велика книжка: Історії для дітей; переклала з німецької Неля Ваховська . - Чернівці : Книги - ХХІ; Дитяче арт- видавництво Чорні вівці , 2017. – 320 с. ISBN 978 - 617-614 -163 -1

У новій книзі сучасного швейцарського письменника Франца Голера маленький український читач матиме змогу зустрітись не лише з реальними, а й з фантастичними персонажами. Як пише рецензент книги Інга Кейван: «Книга ця для тих, хто готовий вирватися із кола традиційних пріоритетів дитячої літератури і прийняти абсурд, анархію, гумор як винятково важливий і оздоровчий погляд на реальність… Сюжети історій «Великої книжки», їхні повороти, розв’язки, персонажі настільки несподівані, що на читача очікують постійні подивування, захоплення і навіть потрясіння. Стовідсоткова ґарантія, що читачеві не передбачити, не вгадати розв’язки жодної історії… «Велика книжка» і розважає, і створює простір для роздумів над неоднозначністю, багатоплановістю світу, який живе, пульсує, кожне створіння має право на існування – так само, як і кожна думка, світогляд, світовідчуття. Франц Голер показує, що світ саме тим і цікавий, що він різний і всі різні. Але у цій різності відбувається постійна комунікація, віднаходяться способи порозуміння.
Автор також вміло обігрує соціальні, психологічні явища, особливості характерів, дитячого і дорослого сприйняття.
Відута Любов. У царстві лева; переклад англійською Оксани Лущевської та Михайла Найдана; художнє оформлення Христини Лукащук. - Чернівці: Книги - ХХІ; Дитяче арт- видавництво Чорні вівці , 2015. ISBN 978-617-614-108-2


Книга адресована дітям від п’яти років. Це запрошення у надзвичайний потаємний світ. Світ, де є лише одні запитання і немає жодної відповіді. Світ, де є багато Добра. Від прочитання книги стає затишно і спокійно жити не лише дітям, а й дорослим. Книга двомовна, написана у віршованій формі.

    Лущевська Ольга, Гаврилова Ольга. Синя парасоля; Ілюстрації Ольги Гаврилової.- Чернівці: Книги - ХХІ; Дитяче арт-  видавництво Чорні вівці , 2016. - с.34. ISBN 978-617-614-136-5

Дощ буває такий різний! Тільки уяви…То на човні припливає Сірий Король, то на долоню сідає бедрик, щоби перечекати зливу. На велику в дощ не їдеш – летиш! І парасоля, яку ти несеш татові, береже його від усіх дощів на світі. До збірки увійшло п’ять дивовижних оповідань про дощові несподіванки і сонячну радість, про щиру любов і тихий сум, про безмежну уяву і заповітні мрії. Книга адресована дітям від п’яти років. 

  Дністровий Анатолій. Гармидер у Дніпрі; художнє оформлення Надя Каламєєць.- Чернівці: Книги - ХХІ; Дитяче арт- видавництво Чорні вівці , 2016. -с.55. ISBN 978-617-614-132-7

Ось такий гармидер зчинився у Дніпрі… Дізнатися що ж сталося насправді дітки зможуть після прочитання книги, яка познайомить їх з підводним світом красивої і повноводної річки Дніпро. Дітлахи зустрінуться у книзі з хижачкою щукою, старезним сомом, співачкою мареною та лином, який скаржився лящу на «неотесаних» туристів, які в річку кидають сміття та псують рибам життя. А також прочитають розповіді про карасів та івасів, товстолобів і бичків. Книга для дітей від чотирьох років.                                                                                 

 

 Борітцер Ейтан. Що таке краса?- Переклад з англійської Юлії Пелепчук; малюнки Ненсі Форест .- Чернівці: Книги - ХХІ; Дитяче арт- видавництво Чорні вівці , 2016. -с.35.ISBN 978- 617-614 -146- 4 

Книга «Що таке краса?» - це своєрідна естетика від Ейтана Борітцера.
Яким же чином автор веде розмову на таку непросту тему? Він поступово викладає перед дитиною різні орієнтири, ніби камінці різних форм та кольорів ( часто дуже несподіваних), і пропонує дитині взяти їх у руки, роздивитися, відчути.
Чи дає Ейтан Борітцер відповіді ? У жодному разі. Для нього важлива відповідь, думка дитини. Він не нав’язує, а пропонує замислитися, зробити свій вибір дитині. Щоб вона дала відповідь, що таке краса, де, у чому, кому краса, що таке бути красивим, красивою.
Пропонуючи дитині уявити, як би вона сприймала красу, коли б не могла, приміром, бачити, автор не лише сприяє розвитку інших способів рецепції, осягнення , а й робить усвідомлюваним для дитини, що є люди з фізичними вадами, але їхні світи такі самі повноцінні і цікаві, ці люди сприймають світ, активніше використовуючи інші можливості, здатності. Зрештою, усвідомлення того, що не всі можуть і бачити, і чути, привчає помічати цінності у звичайному для більшості стані речей, у повсякденному.
Книга « Що таке краса?» має неабияке соціальне значення , важлива своїми механізмами соціалізації дитини.
Крім цього , це один із особливо дієвих способів знайомства з іноземною мовою.

Борітцер Ейтан. Що таке любов?- Переклад з англійської Юлії Пелепчук; малюнки Роббі Марантц.- Чернівці: Книги - ХХІ; Дитяче арт- видавництво Чорні вівці , 2016. - с.35.ISBN 978- 617-614-151-8

Книга «Що таке любов» вводить дітей у світ очікувань. Трепетні , тривожні болісні і радісні. Травматичні і рятівні, але, однозначно потрібні психологічні стани людини, в яких формується та існує особистість.
Автор , як і в інших книгах цієї серії запрошує дітей та дорослих в багатовекторний простір любові, аби поміркувати над основоположним феноменом існування людини. Ставлячи питання, що таке любов, він дає максимальний перелік можливих відповідей, чим підходить до усвідомлення тотальності любові, її внутрішньої здатності, як того , що організовує життя людини з її зв’язками, стосунками, сферою її існування.
А ще дуже важливий висновок: це феномен універсальний, який спроможний об’єднувати різних людей – незалежно від расової приналежності, віросповідання, національності, віку, тощо. Саме любов і привчає до толерантності, поваги до відмінностей в інших людях. І ще одне важливе твердження: любов – властивість притаманна усім, хто наповнює наш складний, але прекрасний світ.
Можна сказати, що книга автора «Що таке любов?» є центральною книгою серії, адже саме Любов об’єднує в собі все, про що говорить автор з дітьми. Любов – це Бог. Любов -це Краса. І саме Любов стала однією із найважливіших причин необхідності говорити про Смерть, адже болісною її роблять саме втрата того, кого любимо і любов до життя.

Борітцер Ейтан. Що таке смерть?- Переклад з англійської Юлії Пелепчук; малюнки Ненсі Форрест.- Чернівці: Книги - ХХІ; Дитяче арт- видавництво Чорні вівці , 2016. - с.35.ISBN 978 -617-614 -152-5

У нашому суспільстві є багато тем, на які не прийнято говорити. Та є дві основні – секс і смерть. Хоча вони основоположні, адже це життя і відхід із нього. І звісно, особливо не прийнято про говорити з дітьми. Якщо до розмов про секс так - сяк призвичаюються, то смерть залишається сферою табуйованою. Власне, не саме явище, а його даність від народження.
Книга Ейтана Борітцера , яка вийшла у двомовному форматі покликана допомогти запобігти можливим психотравмам, викликаним втратою когось близького, дорогого, важливого, або усвідомленням неминучості власної.
Книга «Що таке смерть?» призначена швидше дорослим, ніж дітям. Вона стане для них своєрідним путівником у мандрівці зі своїми дітьми цією непростою темою.
Про смерть важливо говорити, як про будь що неминуче. А в наш час в контексті актуальних подій в Україні, смерть стала повсякденністю. Чи часто ми дорослі, замислюємось над тим, яким чином впливають нескінченні новини про смерть на дітей, яким чином вони дають собі раду з усім цим інформаційним потоком?
Відмовляючись говорити з дітьми про смерть, дорослі знімають із себе будь - яку відповідальність за внутрішній світ дітей, відмовляються від участі в іхньому житті, випускають дитячу долоню із своєї руки.
Життя - це шлях, який обов’язково треба пройти, і веде він до переходу, який називають смертю. Прийняття цього дарує усвідомлення винятковості кожної живої істоти, дарує усвідомлення необхідності цінувати і любити життя - цю пригоду на шляху до однієї із найбільших таїн.
Ви будете подивовані наскільки вона цікавить вашого маленького вдумливого, безстрашного і мудрого співбесідника. 

Борітцер Ейтан. Що таке Бог?- Переклад з англійської Юлії Пелепчук; малюнки Роббі Марантц.- Чернівці: Книги - ХХІ; Дитяче арт- видавництво Чорні вівці , 2016. -с.35.ISBN 978- 617-614-150-1  

В цій книзі автор розмовляє з дітьми на одну із найсуперечливіших тем. У ненав’язливій розмові він подає панораму життєвого. Світоглядного, філософського, релігійного досвіду людства, пов’язаного із сприйняттям . осмисленням Бога. Власне це своєрідний курс лекцій з теології, філософії, культурології, етики, зібраний на кількох сторінках і опрацьований для дитячого сприйняття.
Займенник «що», а не звичний «хто», застосований тут свідчить про дослідження самого явища Ейтаном Борітцером.
Автор в своїми книгами запрошує дітей до діалогу . спонукає їх мислити, спрямовує їх. Виводить комунікацію на інші рівні. Пропонує дітям співрозмовників – Тата, Маму. Бабусю, Дідуся, вчителів, незнайомих і навіть самого себе. Він у такий спосіб утверджує компетентність людей цих категорій. Спрямовує дитину на шлях діалогу з оточенням, навколишнім світом, а це шлях взаєморозуміння. І безперечно він дає зрозуміти, що відповіді отримує той, хто не боїться ставити запитання. http://www.books-xxi.com.ua/catalog/chorni-vivtsi

 
 
Підготувала Галина Мурмилюк.