Лекція: «Непізнаний світ Володимира Свідзінського»

Середа. 5 квітня 2017 року

              В  поетичній вітальні Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського відбулася лекція на тему: «Непізнаний світ Володимира Свідзінського». 

Ініціатором такого заходу стала кандидат філологічних наук ЧНУ ім. Ю. Федьковича Ольга Меленчук, яка згуртувала студентів третього курсу до плідної роботи над вивченням життя і творчості маловідомого поета так званого «Розстріляного Відродження».
 
Літературознавці повертають нам неординарну постать Володимира Свідзінського після багатьох років умисного забуття. Українська література мало не втратила цього дивовижного поета назавжди. Повернути його на Батьківщину допомогла українська діаспора. Знадобилося три десятиліття, аби спільними зусиллями В. Борового, І. Дзюби, А. Чернишова, В. Яременка, О. Рибалка, В. Шевчука, небожа поета А. Свідзінського, здійснити певний злам людської свідомості і ввести цю постать у літературний процес. 

Володимир Свідзінський за своє коротке творче життя встиг показати, що його поезія – це широке коло роздумів, мрій і почуттів, які ніколи не згасають. Йшлося на заході про маловідомі деталі з біографії та творчості поета. За спогадами брата Вадима віршувати Володимир почав рано, але довгий час ретельно приховував це від рідних та близьких. Дебютував Свідзінський лише у 1912 році в журналі «Українська хата». Невдовзі почали з’являтися збірки поета: «Ліричні поезії» (1922), «Вересень» (1927) й «Поезії» (1940). Сьогодні літературознавці називають його поезію «чистою», а самого поета «пророком», оскільки він мав провидіння передбачати тривожні події історії і навіть – власну смерть...
 
         В полум'ї був спервовіку
              І в полум'я знову вернуся...
    І як те вугілля в горні
             В бурхливім горінні зникає,
               Так розімчать, розметають
                       Сонячні вихори в пасма блискучі 
Спалене тіло моє… 
 
                                                                                                                                                                 В. Свідзінський
          В. Свідзінський трагічно загинув у 1941- му році в Харкові під час евакуації. За версією дослідниці його біографії Елеонори Соловей, поет був спалений разом з біженцями-полоненими живцем в закинутому будинку.
 
Упродовж всієї зустрічі в поетичній вітальні відчувалася присутність професора Елеонори Степанівни. Бо завдяки невтомній праці дослідниці вдалося повернути ім’я та творчу спадщину В. Свідзінського в український літературний канон. Тут витає її дух. Про неї згадували присутні літературознавці, оскільки в цьому будинку вона працювала, тут вперше зустрілася з Анатолієм Добрянським… Будучи киянкою, пані Елеонора підтримує тісні стосунки з Чернівцями і рідною для неї Муніципальною бібліотекою ім. А. Добрянського. Всі вартісні енциклопедичні видання та літературознавчі дослідження потрапили у фонди бібліотеки завдяки старанням Елеонори Степанівни. І займають нині найдостойніше місце в книгозбірні.
 
«Подеколи виглядає як певна сумна закономірність: надто часто поет – аутсайдер, невчасний чи невпізнаний гість, «дивак», що збурює спокій, оскаржує чи бере під сумнів непорушні істини, бачить речі й висловлює бачене в незвичний спосіб. Тож сучасники не лише не розуміють, «не чують», не цінують його: часто ще й переслідують чи карають – аби потім нащадки ронили сльозу над його запізнілим «житієм».
Е. Соловей
 
 Аудиторія мала змогу поринути в світ поезії В. Свідзінського, адже студенти філфаку декламували вірші автора, тематично розмаїті, з різних збірок, написані в різні часи. 
  
 «Різноманітність лексики поета і широкий спектр неологізмів … Його творчість чекає своїх майбутніх дослідників…».

Професор ЧНУ Богдан Мельничук  
 
«Доля цього поета, напевно, завжди вражатиме уяву тих, хто відкриває його для себе. Він прожив тихо, непомітно, але його поезію зможе читати лише той, хто дійшов вже до рівня справжньої української літератури…»

Доцент кафедри української літератури ЧНУ Василь Костик

На завершення заходу Ольга Меленчук ознайомила всіх із літературою, що стосується видань творів Володимира Свідзінського та важливих праць про життя і творчість поета. Особливий акцент зроблено на найновіших виданнях. Серед них – видана окремою брошурою відкрита лекція Е. Соловей «Володимир Свідзінський: проблеми майбутньої наукової біографії», прочитана дослідницею 22 жовтня 2015 року в Кам’янець-Подільському національному університеті, а також її монографія «Невпізнаний гість. Доля і спадщина Володимира Свідзінського», яка побачила світ минулого року й збірка поезій В. Свідзінського «Тай – Зілля» (2015). Із цінних видань попередніх років згадали про біобліографічний покажчик, який містить інформацію про публікації оригінальних творів В. Ю. Свідзінського.
 
З презентованими книжками, а також іншими виданнями творів В.Свідзінського можна ознайомитись, завітавши до Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Підготувала Віолета Мельник
Світлини Іванни Стеф'юк