Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

10.04.2017 – 17.04.2017

ХРИСТОС ВОСКРЕС! ВОСКРЕСНЕ Й УКРАЇНА!

ЗА ВСІ СТРАЖДАННЯ , СВОЇ Й ЧУЖІ ГРІХИ,

ОСВЯЧЕНА СОБОРНА І ЄДИНА.

ДЕРЖАВО, ТИ ЖИТИМЕШ В УСІ ВІКИ !

ХРИСТОС ВОСКРЕС ! ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

ВОЇСТИНУ ВОСКРЕСНЕ Й УКРАЇНА!

                                                  Громадянська лірика




У великодній вівторок під теплим сонячним промінням на свіжо зеленому килимі Обласного музею архітектури і побуту під відкритим небом відбулось фольклорно - етнографічне свято «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Детальніше читайте на сторінках періодичного видання.

  Черняк Людмила. «Бо любов прийшла з небес: Христос Воскрес!..» у  Чернівцях // Буковина. – 2017. – 21 квіт. № 17. – С. 1.

 

Наш край відвідали керівники Національної ради української нацменшини Сербії. З начальником управління культури  Вірою Китайгородською обговорили шляхи подальшої співпраці між Буковиною і українською громадою у Сербії.

У художньому музеї відкрито виставку Чернівецької художниці Одарки Кисилиці « Магія кольору» до 105 річниці від дня її народження.

Муніципальну бібліотеку ім. А. Добрянського відвідав київський поет, прозаїк, біограф Миколи Гоголя і Михайла Коцюбинського, мандрівник  «стежками українців у світах» Олександр Балабко.

Черняк Людмила. Мистецькі новини  // Буковина. – 2017. – 21 квіт. № 17. – С. 4.

 

У Чернівцях презентували книжку « Муза і чин Остапа Луцького» присвячену галичанину, чиє життя пов’язане з нашим містом. Зокрема він працював

ФІщук Наталія. «Не покладати рук у найскрутніші моменти» // Чернівці. – 2017. – 20 квіт. № 16. – С. 10.

 

У мистецькій залі міського музею відкрито виставку вишиванок берегині історії Новодністровська Галини Олександрівни Розгонюк. Стаття дозволить читачеві поринути  у спогади про батьківську хату, бабусину скриню, мамине мереживо та вишиванку.А відвідавши виставку потрапите у мереживний  світ різномаїття технік  різних майстрів з різною вдачею та життєвою стежиною.

Багрійчук Інна. «Весняна радість в дотику  вишиваної краси.»// Буковинське віче. – 2017. – 20 квіт. № 14. – С. 4.

 

 Вже вкотре бентежить душу читачів Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Михайла Івасюка зустріч з поетесою Галиною Мельник .

Гончар Інна. «Чарівним доторком до слова.»// Буковинське віче. – 2017. – 20 квіт. № 14. – С. 2.

 

Автор статті розровідає про особливість гуцульських писанок, в яких переважають образи сонця, поля, зірок,  блискавок тощо…

Кожолянко Олександр. «Писанки Буковини». // Час . – 2017. – 20  квіт. № 16 . – С. 12.

 

Історик і політолог Ігор Буркут  про « гібридну війну» у різних сферах, у тому числі в дипломатії.

Буркут Ігор. Війна і дипломатія. // Час . – 2017. – 20  квіт. № 16 . – С. 3.

 

Всесвітньо відомий диригент з Ізраїлю Марк Волох, який виїхав з міста  коли йому було всього 12 років, проведе у Чернівцях концерт.

Ватаман Діана. « Щасливий повернутися додому» // Молодий буковинець. – 2017. – 21-22  квіт. № 32. – С. 8.

 

Бучко Микола. Квітневі вірші. «Балада про матір», «Бабуня», « Із голосу трави». // Молодий буковинець. – 2017. – 21-22  квіт. № 32. – С. 8.

 

Авторка статті розповідає про чернівецький період  життя  відомого  українського художника Євгена Удіна, який  у свій час працював в газеті «Молодий  буковинець».  

Нагірняк Ліна. « Жив Карпатськими казками».  // Молодий буковинець. – 2017. – 21-22  квіт. № 32. – С. 8.

Виповнюється 120 років з дня народження одного з основоположників європейської школи психоаналізу Вільгельма Райха, який народився на Буковині. Науковець передбачив прихід Гітлера до влади, розробив акумулятори для лікування астми, раку та епілепсії. Про цю унікальну людину читайте в статті Надії Будної.

Будна Надія. Учень Фрейда був родом із Буковини // Молодий буковинець. – 2017. – 21-22  квіт. № 32. – С. 6.

 

 Про ярмарки та базари, що мали місце 100 років тому на території Садгори розповідає студентка першого курсу  ЧТЕІ КНТЕУ Ольга Шамала, яка вивчає у виші економіку підприємств.

У Садигурі було вісім ярмарків на рік. // Молодий буковинець. – 2017. – 21-22  квіт. № 32. – С. 6.

 

Журналістка Ольга Шупеня у своїй статті розповідає про те, що відомий чернівецький художник Анатолій Житарюк хоча і іздив до Італії «на заробітки»,  та не зрадив своєму покликанню і заробив на власний маєток творчістю. Повернувся  на Батьківщину з досвідом монументального живопису, планує найближчим часом персональну виставку в Центрі культури «Вернісаж» 

Шупеня Ольга.В Італії визнали митця з Чернівців. // Молодий буковинець. – 2017. – 21-22  квіт. № 32. – С. 6.

 

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

 

 

Джерело фото

http://medvedy-teddy.livejournal.com/143701.html

                                                          Підготувала Галина Мурмилюк