НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

                                                                                                                                                                                                                     Середа, 24.травня  2017 року

 

У Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського книжкові полиці збагатить започаткована Євгеном Бараном та Василем Бабієм в 2011 році серія «Бібліотека Галицька»    (до якої наразі уже увійшло п’ять книг і готується до виходу шоста).У бібліотеці є в наявності наступні книги літературознавця та письменника-есеїста з Франківщини Євгена Барана.

Ольга Думчинська. Вибрані твори/ упор. Є. Баран, В. Смірнов.- Івано- Франківськ : Супрун В.П., 2014.- 480с.

У книгу серії «Бібліотека Галицька» увійшли художні твори (поезія та проза) Ольги Дучимінської, рукописна спадщина, недруковані поезії в прозі, автобіографічні матеріали, а також літературно- критичний нарис про Наталю Кобринську, вибране листування і фотоматеріали з архіву Ольги Дучимінської, які нині зберігаються в Літературному музеї Прикарпаття в Івано- Франківську.Це перше найповніше видання творів письменниці, підготовлене до 130 – річчя від дня народження. Книга розрахована на велике коло читачів.  

Тарас Франко. Вибране: У 2-х томах.-Том 1/ Упор.Баран, Н. Тихолоз.- Івано -Франківськ: Сеньків М.Я.,2015.- 964 с.

Книги із серії «Бібліотека Галицька» присвячені сину Івана Франка, який з 1939 по 1949 рік жив у Івано-Франківську і викладав в одній із гімназій міста, але в 1946 - му переїхав до Львова, а згодом був вивезений до Києва.
Книги «Вибране» Тараса Франка включили в себе велику художню, наукову, мемуарну та епістолярну спадщину українського письменника і науковця Тараса Івановича (1889-1971).Є в книзі і науково- популярні дослідження, статті, повідомлення, рецензії, відгуки. У додатках уміщено спогади про Тараса Франка. Передмову до книги «Профілі і маски Тараса Франка » написала Наталія Тихолоз.Це перше найповніше видання творів Тараса Франка, приурочене 125 роковинам від дня народження письменника.Книга розрахована на широке коло читачів.
 
Єндик Ростислав. Регіт Арідника. Жага: Гуцульська фольклорно - міфологічна проза/ Ростислав Ендик; упорядкув. М. Б. Хороб, О.М. Залевська, - Івано - Франківськ : Місто НВ, 2016.- 404 с.
Чергова книга із серії «Бібліотека Галицька" представлена уродженцем Коломийщини, письменником із діаспори Ростиславом Єндриком (1906 -1974) та його гуцульською фольклорно-міфологічною прозою.
До книги українського письменника увійшли відомі фольклорно - міфологічні збірки оповідань «Регіт Арідника» (1937) та « Жага» (1957), які були написані та видані в різні роки, проте об’єднані народно - поетичною і міфологічною стихією їх автора – вченого, багатолітнього ректора Технічно- господарського інституту у Мюнхені (Німеччина). Свого часу діаспорна критика писала, що така проза Ростислава Єндика цікава тим, що розкриває стародавні традиції, вірування, обряди й ритуали, фольклор та міти Гуцульського краю і його мешканців; вона багата на художні образи, персонажі та карпатські краєвиди. Книжка читається легко, попри використання у ній діалектичної мови. Призначається для найширших верств читачів.

Франкіана Прикарпаття/ Упоряд. Євген Баран.-Брустурів; Дискурсус , 2016.- 288 с.

Іван Франко став темою наступних досліджень і творчих інтерпретацій для Євгена Барана. Минулоріч побачила світ його книга «Франкіяна Прикарпаття». Цей альманах – поетична, прозова, есеїстична франкіана. Видання цікаве тим, що до роботи над нею була задіяна внучка Онуфрія Франка Оксана Франко. Крім цього цікавого моменту є й інший - в книзі розміщено роботи франківських художників і скульпторів.
Рецензентами книги є Степан Хороб - літературознавець, критик, член НСПУ, доктор філологічних наук Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника та Ярослав Ясінський – поет, член НСПУ, лауреат літературної премії ім. В. Стефаника.
Альманах присвячений Ювілею Івана Франка ( 1856-1916) і розрахований на широку читацьку аудиторію.

 

 

Баран Є. Шоколадна Україна/ Євген Баран - Брустури: Дискурс, 2016.- 88 с.

Збірник есеїв «Шоколадна Україна», вміщує блок соціальної та літературної есеїстики письменника Євгена Барана. На сторінках збірника розкривається авторське мислення, яке пройшовши через призму віків занурюється у світ сучасний, світ літератури, історії, політики. Героями його есеів є Шевченко і Андрухович, Євдокія Юрчак і Квітка Цісак, і «Неакадемічний Стефаник». Книга - це спомини - роздуми автора, що корінням тягнуться від Франка і Черемшини до Бабія та Пушика і проростають на терені Прикарпаття. Це самоусвідомлення та самозаглиблення в літературу, історію, політику – все з чого складається ментальне життя Євгена Барана. 

Запрошуємо до Муніципальної …

Підготувала Галина Мурмилюк