Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

28.07.2017 – 31.07.2017

Актуальна думка:

 

"Місто, де вулиці миють з милом, а підмітають трояндами. Місто, де єдиний сонячний годинник досі показує «віденський» (європейський) час. Місто, де хвилі вулиць розсікає єдиний у світі будинок-корабель. Місто, де щодня опівдні на балкон Ратуші виходить сурмач і грає «Марічку»

Артем Стельмашов. Місто, де підмітають трояндами.

Вшановуючи працю простого чернівецького  двірника, буковинські  ковалі змайстрували  прибиральнику міських вулиць  пам'ятник, який в руках  замість  звичайного віника тримає  віник з   прекрасних  троянд. Цей витвір мистецтва вони   подарували  місту на черговий  день  народження. Постійним місцем   залізного двірника з трояндами  стане перехрестя вулиць Кобилянської та Шевченка.Про це пише газета Версії. 

Для кованого двірника обрали місце на стику вулиць Шевченка й Кобилянської.// Версії . – 2017. – 27 липня – 2 серпня . № 30. – С. 2

 

З дводенним візитом Буковину відвідав Патріарх Київської і всієї Руси – України Філарет. Буковинці його зустріли десятикілограмовим короваєм.Патріарх на Буковині відслужив службу у двох церквах та присвоїв церковні ордени загиблим воїнам. 

« Моя місія - об'єднати український народ… // Буковина. – 2017. – 28 липня. № 31. – С. 1

Філарета зустріли короваєм на десять кілограмів.// Молодий буковинець . – 2017. – 27 липня . № 59. – С. 6.

 

До 80- літнього ювілею талановитого  буковинського критика,  письменника, публіциста і журналіста Володимира Дячкова місцеві часописи надрукували дві статті в рубриках незабутні імена. В газеті "Буковина" Анатолій Ісак ділиться своїми  спогадами про колишнього колегу, який певний час співпрацював  з "Буковиною".   В часописі "Буковинське віче" Михайло Брозинський, беручи до рук першу книгу Дячкова " Близька далечінь",  розповідає: "Поринаю у книжку, і те, що читаю, переконує: і сюжети коротких, як блискавки. новелок, ї їх мова,  і глибоке знання життя і творчості персонажів - титанів духу Шевченка, Гулака - Артемовського, Ломоносова, Пушкіна,  Грибоєдова, Лєрмонтова , Тургенєва, Буніна, Рильського,Малишка, нашої краянки Севернюк, - засвідчують про істинність сказаного Віталієм Колодієм, що автор  з тих митців, котрі до Слова ставляться з " непідробним захопленням і напрочуд інтелігентно". 

Ісак Анатолій . Майстер белетризованих оповідок // Буковина. – 2017. – 28 липня. № 31. – С. 4

Брозинський Михайло. Сонячні карбунки.// Буковинське віче . – 2017. – 25 липня. № 29. – С. 2

 

  Про чернівчанку Ірину Орлову, яка виїхала на проживання до  Америки і  там,  розкриваючи  свій музичний талант,   організувала  балалайковий оркестр.Вже кілька років  поспіль  наша землячка  активно популяризує українську музику за кордоном. Далі в часописі " Буковина".

Харчан Іван. Українські мелодії над Лос – Анджелесом // Буковина. – 2017. – 28 липня. № 31. – С. 4

 

75 – літній ювілей відзначив відомий науковець ЧНУ Тарас Івасютин, який усе своє свідоме життя присвятив французькій мові та французькій цивілізаційній культурі. «У мене із французькою сталося, як кажуть французи: coup de foudre – кохання з першого погляду. Величезну роль зіграло те, що я застав дуже добрих вчителів. Вчителів тієї старої ґенерації, які колись отримували знання ще у Відні. Варто сказати, що ми до них зверталися лише - ”пане професоре”, - розповідає про себе  ювіляр.Продовжить Надія Будна.

Будна Надія. Він розмовляє, як корінний парижанин// Молодий буковинець . – 2017. – 28- 29 липня . № 60. – С. 10.

 

Лікар кардіолог Оксана Петринич не уявляє дня без фотокамери.Пані Оксану знають в Чернівцях як викладача медуніверситету і лікаря кардіолога.Однак її соцмережі рясніють різноманітними фото." Я люблю людей і дуже люблю їх знімати. Так, у мене є улюблені моделі - це ті люди, які у кадрі виглядають невимушено, завжди по - різному, з непідробними емоціями, - розповідає пані Оксана.

Токарюк Леся. «Фото для мене – друга робота»// Молодий буковинець . – 2017. – 27 липня . № 59. – С. 4.

 

 "Молодий буковинець" на шпальтах  своєї газети знайомить читачів з уривками нещодавно презентованої книги Марти Блум " Горіхове дерево. У № 27 газети письменниця Марта Блум  розповідає про прихід німців до Чернівців у 1941 році  та про жахи  гетто. "Розпочалося правжнє пекло.Голосні та грубі команди.Ми збираємо речі у простирадло...(...)  "Швидше,  вошива єврейська свиня!"(...) Знову до турецького кварталу.Три, чотири, п'ять переплетених середньовічних вуличок. Нас - пятдесять тисяч (...) Тварини залишаються на призволяще.Наша собака Мері лежить перед дідусевим будинком, і в її очах блищать сльози. Ви коли - небудь бачили, як плачуть собаки?"

« Ви бачили як плачуть собаки?»// Молодий буковинець . – 2017. – 27 липня . № 59. – С. 6.

 

У головному корпусі Резиденції ЧНУ триває заміна дахового покриття. Нині роботи ведуться над четвертим корпусом університету, де розміщений географічний факультет. На виконання робіт Чернівецький національний університет витратить 6, 7 мільйонів гривень. 

Кобилюк Микола.« Черепиця лише австрійська» // Молодий буковинець . – 2017. – 27 липня . № 59. – С. 10.

 

На спеціальній виставці у художньому музеї можна побачити  синагоги  світу через об’єктив камери Рудольфа Клемана- історика архітектури, професора Будапештського університету ім. св. Іштвана.

Фіщук Наталія. Синагоги колишньої  імперії…// Чернівці. – 2017. – 27 липня. № 30. – С. 6

 

Згадка про першу українську громадську організацію на Буковині, якою було церковне братство Святого Юди - Тадея у соборі Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ..Дослідження Наталії Фещук.

Фіщук Наталія. Товариство чоловіків у зелених галстуках// Чернівці. – 2017. – 27 липня. № 30. – С. 11

 

З історії Чернівецького трамваю. В липні - 120 років тому  було запущено   в експлуатацію  перший чернівецький трамвай. П’ятдесят літ тому його ера закінчилася." Трамвай їхав від Прута до Малої станції. Трамвайні вагони були одинарні, з причепом та були два дуже довгі вагони. Якщо усі трамваї їхали до Прута, то оті два довгі вагони - тільки до  Rіng Platz
( нині Центральна площа). Через те,  що вони були завеликі. Ім не підходив стрімкий підйом від вокзалу. А на  Ring Platz   був буфет, куди вони заїзжджали", - розповідає старійшина чернівецької інтелігенції Тарас Рідуш. Більше дізнєтесь читаючи Буковинське віче та газету Чернівці. 

  Вишневська Марія. Подвійний ювілей електротранспорту Чернівців. // Буковинське віче . – 2017. – 25 липня. № 29. – С. 1

Мурмилюк Галина. «Трамвай полошить коней та своїм дзвоном нервує людей»// Чернівці. – 2017. – 27 липня. № 30. – С. 6

Журналіст розповідає про Йосифа Зігельса, працівника чернівецького телерадіоцентру, який був у радянські часи активістом правозахисної Гельсінської спілки і системно розповсюджував «самвидав» заборонений в ті часи.

Воронцов Сергій. «Останнє слово підсудного// Чернівці. – 2017. – 27 липня. № 30. – С. 9

 

 В українські традиції та обряди під час храмових свят в різних куточках зеленої Буковини  посвячує нас  краєзнавець Олександр  Кожелянко на сторінках газети Час.

Кожелянко Олександр. Літні храмові свята на Буковині.// Час. – 2017. – 27 липня. Ч. 30. – С. 12

  

 
Пам’ятати, вшановувати - означає реалізувати нездійсненне… Авторка статті розповідає  про те як вшановують  пам'ять Івана Миколайчука, Дмитра Гнатюка та інших відомих земляків на їх малій Батьківщині.  
Антонюк Євдокія. Тут святилось ім’я « пророка « України»// Буковинське віче . – 2017. – 25 липня. № 29. – С. 1

Стартує 15 том « Вибраного» Віталія Демченка." Я тішу себе усвідомленням,
 що всі мої враження від мандрівок по одній шостій планети, по горах і низовинах Приполярного Уралу, сибіру, Кос- Аралу( побував біля Шевченківської  верби, де написав цикл віршів "Тарасова верба") - у моїх творах. Я пілігрим, подорожанин. І вся моя біографія поки що в чотирнядцяти томах " Избранного", в десятках окремих збірок, що побачили світ в різних видавництвах".В. Демченко.

Брозинський Михайло. Найкращий щоденник життя і творчості// Буковинське віче . – 2017. – 25 липня. № 29. – С. 1

 

 
Роздумами над прочитаною книгою  Мирослава Лазарука "Ріка"ділиться член  національної спілки письменників України із міста Шумськ, що на Тернопіллі Ігор Фарина: " Микола Лазарук є переконаним прихильником реалістичного письма, де знаковими залишаються змалювання ситуацій та зіткнення характерів. "Далі читайте в періодиці.
Фарина Ігор.Ріка, з якої не хочеться випливати// Буковинське віче . – 2017. – 25 липня. № 29. – С. 2


Роман – трилогія Антоніни Цвід доступно, в охудожненій формі, доносить найважливіше з біографії видатного поета..
Дроздовський Дмитро.  Шевченко  "живих реакцій".Рецензія // День. – 2017. – 28-29 липня . №130-131. – С.31

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото
http://0372.com.ua/kovali-podaruvali-chernivtsyam-dvirnika-z-troyandamis