Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

7.09.2017 – 11.09.2017

Актуальна думка:

Гарно. Тонко. Вишукано. Вимріяно.

Зболено. Промучено. Знадієно.

Знайдено у найтемніших закутках

Думи й мислі. Виспівано птахами.

Ходжено глибинними дорогами –

В душу, в серце, в нетрі… ( Ольга Кіс)


На чотири дні столиця Буковини перетвориться на літературне місто, і це вже буде восьма літературна осінь у Чернівцях. Із 7 по 10 вересня у нас перебуватимуть літератори та митці майже з цілого світу. Лекції, поетичні читання, 
музичні вечори, презентації… Родзинкою фестивалю стане приїзд легендарного поета Дмитра Павличка. 

Фещук Наталія. « Мерідіан Черновіц» стартує сьогодні // Чернівці. – 2017. – 7 вересня. № 36. – С. 8.

На цьогорічному фестивалі будуть письменники із різних країн світу.

Ватаман Діана. «Про Чернівці говорять у світі» // Молодий буковинець. – 2017. – 8-9 вересня №72. С. 9.

В Учбово - методичному центрі культури Буковини (вул. Главки, 1- А) презентували 22 роботи, виконані олією. Це картини з циклу  "Народні ремесла". Чотири з них зображують українські народні свята, одна – присвячена українській народній пісні, а  барвисті гобелени виконано у техніці вибивки. Ці роботи можна назвати унікальними, адже художниця Людмила Кубай виділяється серед інших живописців тим,
  що створила цілий цикл на тему народних ремесел.

Фещук Наталія. На її картинах майстри вишивають і пишуть писанки // Чернівці. – 2017. – 7 вересня. № 36. – С. 8.

Сьомого вересня в Целанівському центрі відбудуться дві презентації: книжки Святослава Бакіса «Прогулянка по Антлантиді», яка ще нечитана в Чернівцях та книжки «Господи, Ти відкриваєш уста мої…» Йосифа Зігельса та журналістки Ізи Хрустівської. «Свого часу Бакіс заснував у Чернівцях елітний кіноклуб, в який ломився чернівецький обиватель», - розповідає про автора  Сергій Воронцов. А ось книга Йосифа Зігельса та журналістки Хрустівської за словами журналіста - «це величезне інтерв’ю майже на чотириста сторінок, яке хронологічно охоплює майже все життя. І, зрозуміло, той драматичний,
  трагічний чернівецький період. Текст занурює нас у легендарні часи, коли телевізійну антену, яка ловить сигнал із Сучави, можна було прирівняти до Інтернету» Далі в газеті Черніівці.

Воронцов С. Чемпіони каторги та твісту у місті Зеро ( досвід дисидентства у Чернівцях) Чернівці. – 2017. – 7 вересня. № 36. – С. 9.

Минає 105 років від дня народження легендарної співачки Сіді Таль. Її називали «Чапліном у спідниці». Невеликого зросту, тендітна, завжди весела і життєрадісна,
 вона заворожувала глядачів грою, співом, танцем.

Будна Надія. Чернівецький «Чаплін у спідниці// Молодий буковинець. – Місто.-2017. – 7 вересня .- С. 6.

Журналістка розповідає про перше в Чернівцях фотоательє, яке було розташоване на нинішній вулиці Головній в будинку № 17.

Будна Надія. Чернівчани «знимкувалися» у пана Антошки.// Молодий буковинець. – Місто.-2017. – 7 вересня .- С. 6.

Авторка статті – кандидат філологічних наук, доцент, член Національних спілок письменників і журналістів – Ярослава Мельничук розповідає про творчі доробки кандидата філологічних наук, доцента кафедри української літератури, кобилянськознавця – Світлани Дмитрівни Кирилюк. В центрі уваги авторки поетична збірка С. Кирилюк «Сад земних насолод».

Мельничук Ярослава. Поетичний сад Світлани Кирилюк // Буковинське віче. – 2017. –7 вересня. №29. – С. 1.

Стаття присв'ячена уродженцю с. Бочківці Хотинського району, який на початку 20 століття ініціював створення студентами Академії мистецтв у Варшаві українського гуртка «Спокій» та став першим його головою. Водночас він працював вчителем малювання та креслення в польських школах. Далі на шпальтах періодики.

Герегова Світлана Буковинець Петро Мегик: знаний у світі і майже незнаний в Україні // Буковинське віче. – 2017. –7 вересня. №29. – С. 3.

Любко Дереш розповідає про свій новий турбореалістичний роман «Спустошення», який буде представлений на Форумі видавців. Стаття авторки  про пошук віри через розчарування. Далі на сторінках газети День.

Свентах Анна. Нова орда проти старої еліти. // День. – 2017. – 8-9 вересня я. №158-15. – С. 31.


У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото http://meridianczernowitz.blogspot.com/