Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

29.09.2017 – 2.10.2017
 

Актуальна думка:

«Ти бачив квітку, що цвіте,

Коли все поряд в’яне?

-------------------------------
 
Якщо не бачив, покажу

В небесній тій безодні,
 
А, може, й пісню напишу

Про юну нашу Соню.

Про нашу зіроньку живу,

Про душу, що зоріє,

Про квітку, золоту траву,

Про Соню, про Софію. ( В. Васкан)

У видавництві « Золоті літаври побачила світ чергова книжка Василя Васкана із серії «Родина» «Букет для Софії», присвячена ювілею співачки. Відкривається вона поезією «Пісня про Маршинці», в якій автор оспівує красу села, її людей, що славляться в труді. Детальніше на сторінках періодики.

Грицуник Є. Букет для Софії // Буковинське віче. – 2017. – 28 вересня. №32. – С. 2.

Дуже часто ми знаємо лише ті імена, які у всіх на слуху. Однак в історії свій слід залишили особистості, про які мало хто згадує. Пропонуємо вам документальну історію, засновану на долі чернівецької художниці Ірми Резеншток, яка померла в Чернівцях у 60 ті роки. Детальніше на сторінках газети «Чернівці».

Воронцов Сергій . Ірма і кам’яні очі // Чернівці. – 2017. – 28вересня № 31. – С. 2.

Журналістка Надія Будна підготувала цікаву статтю про 20- річного Юрія Антонюка, який взяв до рук голку в шість років і за коротке своє життя вже вишив 350 робіт. Зупинятися на досягнутому не збирається. В Краєзнавчому музеї відкрито його персональну виставку «Вишивана доля». Детальніше читайте на сторінках періодики.

Надія Будна. «Вишивання для мене наче молитва» // Молодий буковинець . – 2017. – 29-30 вересня. – С. 10.

Левко Дудківський зустрів своє перше кохання у перший день Нового року. Він був керівником легендарного вокально - інструментального ансамблю «Смерічка», а вона – сором’язлива вродлива дівчина, яка прийшла послухати їхній виступ. Левко Дудківський про життя, кохання і творчість. На сторінках газети « Молодий буковинець».

Надія Будна. «Ми йшли, а нам під ноги кидали квіти» // Молодий буковинець . – 2017. – 28 вересня.№ 77. – С. 15.
 
Бібліотека ЧНУ на чверть століття старша за сам виш. Книгозбірні виповнилось 165 років Її загальний фонд сьогодні складає 2.6 мільйона примірників. Цих книг торкалися руками австрійський Цісар і Наполеон Бонапарт. Цікавий екскурс книгозбірнею від Надії Будної читайте у додатку до газети «Молодий буковинець»

Надія Будна. Книги, які читали Наполеон і Франц Йосиф // Молодий буковинець . – Місто .- 2017. – 28 вересня. – С.6.

«Ім’я Домки Сидорівни Ботушанської відоме сьогодні не надто широкому загалу. Хоча творча спадщина письменниці заслуговує на глибше вивчення з боку літературних критиків, шанувальників поезії і мистецтва», розповідає у своїй статті Тамара Мінченко, заслужений працівник освіти України. Днями минуло 105 років від дня народження поетеси, художниці і вчительки.
Мінченко Т. З Буковиною в серці // Буковина. – 2017. – 29 вересня. «№ 40. – С. 4.

Напередодні професійного свята - Всесвітнього дня бібліотек в Чернівецькій обласній науковій книгозбірні ім. Михайла Івасюка відбувся Другий обласний форум бібліотечних працівників. Про що ішла мова на цьому зібранні читайте в статті Людмили Черняк.
Черняк Людмила. Громадам не обійтись без закладів культури // Буковина. – 2017. – 29 вересня . «№ 40. – С. 4.

Чи не найпопулярніший сучасний український поет і прозаїк Сергій Жадан веде із журналісткою «Версій» розмову про Чернівці та про Україну. Детальніше на сторінках періодики.
Антонюк Маріанна. Сергій Жадан: « На превеликий жаль, ми не можемо домовитись між собою» // Версії. – 2017. – 28 вересня. № 39. – С. 4.

Юхим Гусар ділиться своїми роздумами щодо долю чернівецького науковця і блискучого журналіста – Ігоря Чеховського. «Яскравий і творчий журналістський злет публіциста, краєзнавця, історика – дослідника розпочався на шпальтах чернівецької газети «Молодий буковинець», - пише журналіст і розповідає про цей період життя відомого чернівчанина.

Гусар Юхим. Ігоря Чеховського вшановано меморіальною дошкою // Буковинське віче. – 2017. – 28 вересня. №32. – С. 2.

Стаття про те, чому з’явилось напруження довкола Закону про освіту, який Верховна Рада прийняла 5 вересня у новій редакції. Про українську мову на Батьківщині та в сусідніх країнах читайте в газеті « Версії».

Чередарик Людмила. Франц Федорович: «Закон про освіту: Румунія, Угорщина та Росія вимагають від України того, чого в них самих немає» // Версії. – 2017. – 28 вересня. № 39. – С. 6-7.

Молода львів’янка, письменниця та журналістка Наталка Снядалко привезла в Чернівці свій новий роман «Охайні прописи ерцгерцога Вільгельма» про таємниці біографії австрійського політика Вільгельма Габсбурга та командувача Українських Січових Стрільців. Реальне життя Вільгельма обірвалось у Лук’янівській в’язниці у 1947, але ніхто до цих пір не взявся за дослідження життя цієї людини. Не знайшлось і тих, хто взявся б за історичний роман.

Наталка Снядалко з новим романом у Чернівцях. // Версії. – 2017. – 28 вересня. № 39. – С. 12.

Поруч з Літературним целанівським центром на вулиці О. Кобилянської на місці колишнього ресторанчику «Карінтія» - сучасна дитяча галерея, чи муніципальний музей міста ... Громада радиться. Детальніше на сторінках періодики.

Замість ресторану буде … // Погляд. – 2017. – 28 вересня . №39. С. 19.

Василь Джуран продовжує ділитися з читачами газети «Буковинське віче» своїми спогадами про Володимира та Михайла Івасюків. Наразі дана стаття розповідає про зустріч з Івасюком старшим та приурочена 100 річчю з дня народження Михайла Григоровича. Читайте на сторінках газети «Буковинське віче».

Джуран Василь. Яснопомислий поклонник із падолиста // Буковинське віче. – 2017. – 28 вересня. №32. – С. 1.

Останні серпневі дні стали приємними для журналіста та письменника Михайла Брозинського. Він став лауреатом традиційного щорічного Загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання», що пройшов в Одесі, і за книгу поезій та прози «Політок».«Дещиця» отримав Диплом. У видавництві «Місто» вийшла його нова збірка віршів для дітей дошкільного та шкільного віку «Щасливої долі». Читайте про це на сторінках преси.

Подарунок дітям // Буковинське віче. – 2017. – 28 вересня. №32. – С. 4.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото:http://likeness.ruhttp://ivona.bigmir.net/showbiz/stars/361877-Sofija-Rotaru--Istorija-ljubvi

Підготувала Галина Мурмилюк.