Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

1.12.2017 – 03.12.2017
Актуальна думка:
« Куди не глянеш- все виникло під вашим покровительством. Наші любі Чернівці враз наближаються до західної культури.»
Доктор Райс.

В листопаді минуло 200 років з дня народження непересічної людини, яку при житті називали батьком нашого міста – Антона Кохановського. Цей відомий чернівчанин був бургомістром Чернівців більше чверті століття. За часів урядника відбувалось спорудження резиденції і вірменської церкви, Темпля і костелу Серця Ісуса, філармонії і поштампу. Було створено чимало культурних товариств. З’явились у Чернівцях каналізація, Рогізнянський водогін, трамваї та перші електростанції. Про здобутки Антона Кохановського читайте на сторінках преси.

Фещук Наталія. «Куди не глягнеш - все виникло під його покровительством… // Чернівці. – 2017. – 30 листопада. № 48. – С. 6.

18 листопада в Київському національному академічному театрі оперети відбулась ювілейна церемонія нагородження Вcеукраїнської премії «Жінка ІІІ тисячоліття». У номінації «Рейтинг» Всеукраїнську премію здобула генеральний директор ТДВ « Трембіта» , Почесний громадянин міста – Стелла Станкевич.

Вінничук Василь. Стелла Станкевич - «Жінка ІІІ тисячоліття» // Чернівці. – 2017. – 30 листопада. № 48. – С. 4.

Художник Анатолій Федірко дивує знову чернівчан своїм епатажним проектом. Цього разу на вулиці О. Кобилянської поселився його «КОРУПЦІОНЕР»

Фещук Наталія. Корупціонер, який оселився на Кобилянській. // Чернівці. – 2017. – 30 листопада. № 48. – С. 4.

Чернівці відзначили 85 річницю від дня народження поета – пісняра Михайла Ткача. Більшу частину свого життя митець прожив у Києві, хоча народився на Буковині у селі Лукачани на Кельменеччині. Після появи у 1955 році незабутньої пісні « Марічка», яку нині щодня виконує трубач на Чернівецькій ратуші, він кинув медицину і більше до неї не повертався. Про це читайте на шпальтах газети « Чернівці»

Фещук Наталія. Де б він не з’являвся, йому завжди казали : «Марічка» прийшов. // Чернівці. – 2017. – 30 листопада. № 48. – С. 11.

Чернівці відзначили 100 -ліття з дня народження Михайла Івасюка – письменника, літературознавця, фольклориста, педагога та батька відомого композитора - Володимира Івасюка. Як цю подію відзначали книгозбірні краю читайте на шпальтах газети.

Рудько Іванна. Великий батько Великого сина. // Чернівці. – 2017. – 30 листопада. № 48. – С. 11.

Розгорнута стаття присвячена українському письменнику Михайлу Івасюку.

Черняк Людмила. Великий батько великого сина./ Буковина. – 2017. – 1 грудня № 49. – С. 4.

Світ побачила лірична мініатюра телеканалу «Буковина», присвячена окремим сторінкам життя та особистим стосункам відомої української письменниці Ірини Вільде та музиканта Олександра Омельського. Міні - фільм з’явився до 110 річниці від дня народження письменниці. Внутрішній світ нашої землячки Дарки Макогон відтворювала у цій картині Заслужена артистка України Діана Анепська, її коханого Сандика (О. Омельського) зіграв актор Чернівецького театру Григорій Руденко - Краєвський. Режисеркою фільму стала Галина Меведенко. Міні- фільм створено за мотивами роману Романа Горака.

Чайка Олена. Незабута мелодія / Буковина. – 2017. – 1 грудня № 49. – С. 4.

30 листопада Назарію Яремчуку виповнилось би 66 років. « Кожен із нас повинен постійно бути в польоті – крізь долю, над суєтою. І при цьому, однак, не відриватися від землі.», - любив повторювати він. Хоча 22 роки Назарія уже немає з нами, він залишив після себе чудові пісні та добру пам’ять. Про творчіть та окремі моменти життя народного артиста України читайте на сторінках преси.

Будна Надія. « Назарій завше залишався гордим чоловіком» // Молодий буковинець. – 2017. – 1- 2 грудня . №96. С. 8.
155 років тому у Чернівцях було відкрито пам’ятник воїнам 41-го піхотного полку. Це був десятиметровий обеліск із бронзовою фігурою Чорного орла на верхівці. На виготовленому в Празі пам’ятнику були викабовані слова трьома мовами: українською, німецькою та румунською. Полк, про який йде мова розміщувався на нинішній вулиці Аксенина, в ному служили Юрій Федькович, Юліан та Стефан Кобилянські, лікар Володимир Залозецький та інші відомі люди краю. Про знесений Хрущовим знаковий пам’ятник читайте в газеті « Молодий Буковинець».

Будна Надія. « Чорного орла» знесли вночі // Молодий буковинець. – 2017. – 30 листопада . №95. С. 8.

Народившись у Новоселиці в 1907 році в сім`ї банкірів Ерік Рол на кошти Рокфеллера у 1939 поїхав до США працювати, попередньо отримавши освіту в Бірмінгемському університеті. Згодом за великі заслуги перед Британським королівством буковинець отримав титул англійського лорда. Всесвітньовідомому уродженцю Буковини минає 110 років.

Будна Надія. Англійський лорд із Буковини // Молодий буковинець. – 2017. – 30 листопада . №95. С. 8.

Різдвяний піст // Час . – 2017. – 30 листопада . «№ 48. – С. 12.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото https://ro.wikipedia.org/wiki/Anton_Kochanowski_von_Stawczan

Підготувала Галина Мурмилюк.