НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

В Муніципальній бібліотеці ім.А.Добрянського хороші новини! Наш фонд знову попонився вартісними літературознавчими книгами для наших дорогих читачів. Цими виданнями можуть скористатися викладачі та студенти вищих навчальних закладів, вчителі, учні, а також усі, хто широко цікавиться українським літературознавством від найдавніших часів і до сьогодення.
 
Марко В. Аналіз художнього твору: навч. посіб. / Василь Марко. – 2-ге вид., випр.. – К.: Академвидав, 2015. – 256 с. (Серія «Альма-матер»)

Аналіз (розкодування) художнього твору - мистецтво, яке ґрунтується на теоретичних знаннях і художньому смаку особистості, її вмінні бачити, чути і розуміти текст. У цій праці дивно поєднуються раціональне і чуттєве, глибоко особистісне та актуальне для певного часу і конкретних спільнот. Цей концепт організовує теоретичний і прикладний матеріал навчального посібника, в якому розкрито сутність, принципи, цілі та загальні прийоми аналізу твору як феномену літератури в її жанрово-стильовому багатоманітті. Особливу цінність становлять конкретні аналітичні розвідки.
Автор наголошує на тому, що у процесі пізнання літературного твору усі зусилля спрямовані на те, щоб якомога повніше розкрити специфіку твору й неповторність його художнього змісту. «Текст - це повідомлення, закріплене знаками мови, упорядкованими за її законами. Ці знаки можуть бути літерними або аудіальними. Терміном «твір» позначають картини, думки, переживання, які виникають в уяві читача при сприйманні тексту. Розрізнення цих термінів не завжди є належно усвідомленим». (Василь Марко)

Головною думкою навчального посібника є те, що художній твір - основна одиниця літератури. Без знання його немає знання літератури. До світу літератури можна входити звичайним читачем, професійно зорієнтованим читачем або науковцем-дослідником. Кожній із цих позицій відкриваються різні її горизонти.

Цією книгою можуть скористатися студенти вищих навчальних закладів. Прислужиться вона і вчителям, філологічно зорієнтованим учням загальноосвітніх навчальних закладів і всім зацікавленим робити власні відкриття у світі художнього слова.

Качак Т. Українська література для дітей та юнацтва: підручник / Тетяна Качак. – К.: ВЦ «Академія», 2016. – 352 с. – (Серія «Альма-матер»)

Авторка книги кандидат філологічних наук, доцент кафедри філології початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Тетяна Качак написала нову книгу – «Українська література для дітей та юнацтва», видану київським видавництвом «Академія» (2016 рік) у серії підручники та посібники. У підручнику міститься критичний погляд на дитячу літературу, пропонується ґенеза цього явища у світовій та вітчизняній літературі. У першому розділі проаналізовано і окреслено теоретичні підходи щодо вивчення української літератури для дітей. Далі авторка звертає увагу на фольклор для дітей, розглядає різні жанри дитячого фольклору: від колискових до казок та легенд. Окремо спиняється на пам’ятках давньої літератури в дитячому читання.

У наступних розділах книги авторка простежує процес становлення дитячої авторської літератури від середини ХІХ ст. і до сьогодення – модерністські тенденції, розвиток літератури для дітей в радянський період, оновлення літератури для дітей у другій половині ХХ ст. та становлення сучасної української літератури для дітей у часи Незалежності. Детально спиняється на сучасній дитячій поезії, казці, сучасних різновидах прози: пригодницькій, історичній, реалістичній, фантастичній, детективній та драматургії.

Хочемо зазначити, що це перша книга, яка презентує критичні матеріали, аналіз творчості письменників та й літературного процесу в дитячій площині загалом. Хоча уже в новий період (пострадянський) і виходили інші книги з дитячої літератури, проте це були переважно хрестоматії. Підручник Тетяни Качак пропонує добір автури від класиків до сучасників. Причому сучасний період досить широко представлений.

Давня українська література: словник-довідник / авт.-уклад. Б. Білоус, П. Білоус, О. Савенко; за ред. П. Білоуса. –К.: ВЦ «Академія», 2015. – 208 с. – (Серія «Nota bene»)

Давня українська література – література українського народу XI-XVIII століття. Належить до особливого типу літератур, так званих християнізованих. Вона, постійно розвиваючись, змінювалася, виробляла свою жанрову систему, зумовлену характером тогочасного мислення як авторів, так і читачів, а також нерозривним зв'язком її з історією, релігією, філософією, великою залежністю стилю твору від жанру.

Пропонований словник-довідник містить художню і наукову інформацію з української літератури кінця ХІ-ХVIII століття: основні поняття медієвістики, відомості про актуальні персоналії і художні твори. Сукупність його статей (їх 650) – своєрідна літературознавча мозаїка, яка відображає особливості розвитку української художньої словесності Середньовіччя і доби Бароко, а також стан супровідних явищ – фольклору, конфесійних орієнтацій, суспільно-політичних обставин, історичних умов та естетичних концепцій.

Прислужиться дослідникам культури і літературного процесу, викладачам і студентам вищої школи, філологічно й історично зорієнтованим учням середніх загальноосвітніх навчальних закладів, а також усім, хто цікавиться самобутністю української літератури давнього часу.

Ковалів Ю. Історія української літератури кінець ХІХ – поч. ХХІ ст. у десяти томах. Том 5 «У сподіваннях і трагічних зламах»: підручник. – К.: Видавничий центр «Академія», 2017. – 543 с.

Десятитомне видання історії української літератури покликане розкрити панораму її розвитку від останніх десятиліть ХІХ ст. до сьогодення.

П’ятий том висвітлює літературний процес в Україні під час національно-визвольних змагань і драму «розстріляного відродження» в культурно-соціальному контексті 20-х років.
Українська епіка 20-х років, вражаючи своїм жанрово-стильовим розмаїттям, новими синтетичними формами зображально-виражального наративу, не вкладалася у жодний канон або напрям. Засвідчивши ознаки розвинутого модернізму, вона не ідентифікувала себе з ним, очевидно, через вплив політичних тенденцій, що складалися в тогочасній Україні.
Водночас частина прози перебувала під знаком авангардизму. Її також привласнювала «пролетлітература», культивована компартією, яка мала на меті перетворити письменство на «гвинтик і коліщатко загальнопролетарської справи», завдяки чому поширювалася радянська масова культура, заідеологізоване імітат-письменство. Про ці важливі речі і не тільки про них, наш любий читач може прочитати в цьому підручнику.

Чижевський Д. І. Історія української літератури. – К.: ВЦ «Академія», 2008. – 568 с. (Альма-матер).

Трохи більше десятка років тому цей давно відомий у діаспорі видатний український філолог і філософ вписався в науковий контекст материкової України. З тих пір його постать стає дедалі вищою і в нашій науковій свідомості, і в загальноєвропейському культурному середовищі. Сприяли цьому, зокрема, видання в Україні окремих праць, проведення в 1996 р. в Києві -Кіровограді (нині Кропивницький) наукових читань, у 2002 – у Празі міжнародної конференції, присвячених його науковій спадщині, але найбільшою мірою – ведення цієї спадщини в освітньо-науковий обіг вищих шкіл та академічних наукових установ.

Це поки що єдине у літературознавстві масштабне дослідження літературного процесу в Україні, виконане за стильовою методологією, визначальним у якій є погляд на літературу як феномен естетики. Широковідомим серед української громадськості воно стало в останні роки минулого століття, оскільки тривалий час до нього ставилися як до «диверсійного».

Пропоноване видання містить «Історію української літератури (від початків до доби реалізму)» та своєрідне продовження її - «Реалізм в українській літературі».
Книга призначена для студентів, викладачів, усіх, хто цікавиться проблемами становлення та розвитку літератури.

Історія української літератури. / Т. 3 Література ХІХ століття (1800 – 1830) / за ред. М. Боднара, Ю. Кузнєцова. – К.: Наукова Думка, 2016. – 747 с.

Третій том академічної «Історії української літератури» у 12 томах має предметом свого розгляду період розвитку національного письменства першої третини ХІХ ст., власне, еволюційний ряд його явищ і фактів у хронологічній тяглості від кінця XVII ст. до кінця 30-х років ХІХ ст. він є одним із вузлових, поворотних моментів у багатовіковому розвитку українського письменства. Це період становлення і формування української літератури як літератури новогочасного художнього типу.

У третьому томі дванадцятитомної «Історії української літератури» розглянуто період розвитку національного письменства від останніх років ХVIII ст. (прикметних виходом у світ перших частин поеми "Енеїда" І.Котляревського) до кінця 30-х років XIX ст.- період, коли українська література постає як література нова, у питомій художній якості, з новочасним змістом, перебазована на народну мову, яка стає мовою літературною. З-поміж широкої палітри напрямів і стилів цієї доби домінантне місце посідають романтизм та ранні форми реалізму. Від попередніх розглядів зазначеного періоду третій том відрізняється істотним розширенням аналізованих літературних явищ і фактів, інтерпретаційним оновленням.

Токмань Г. Л. Методика навчання української літератури в середній школі: підручник / Г. Л. Токмань. – К.: ВЦ «академія», 2013. – 312 с. – (Серія «Альма-матер»).

Школа покликана виховати в дитини потребу і вміння читати, вживатися у світ художнього твору, відчувати і розуміти його, а також знаходити на основі осмислення прочитаного шлях до себе, до людей, України та у вселюдський світ. Такими є орієнтири праці вчителя української літератури, однаково уважного до пошукового, творчого аспектів і методичних вимог щодо викладання її в середній школі. На розкритті цих теоретичних і прикладних питань зосереджений пропонований підручник. У ньому йдеться про загальні засади, методи, методики, інноваційні прийоми навчання літератури, методологічні підходи і типологію шкільного аналізу художнього твору, використання при його пізнанні літературознавчого матеріалу. Чимало уваги приділено ролі вчителя в розвитку усного і писемного мовлення учнів, заохоченні їх до власної творчості.

Адресований студентам вищих навчальних закладів. Прислужиться вчителям-словесникам, а також усім зацікавленим у тому, щоб діти читали і любили літературу.

Монографія включає такі розділи: загальні основи методики навчання української літератури в середній школі; організація навчання української літератури; шкільний аналіз художнього твору; вивченні літературознавчого матеріалу; методика розвитку мовлення; інновації у методиці навчання української літератури.

Для більш широкого ознайомлення з новими книгами, завітайте до Муніципальної!