Під подушку Муніципальній …

Напередодні Новорічних свят учні 10-12 класів Чернівецького обласного навчально - реабілітаційного центру № 1 подарували Муніципальній бібліотеці ім. Анатолія Добрянського «буккросингову шпаківню» виготовлену власними руками під керівництвом талановитого вчителя трудового навчання і керівника гурткової роботи з різьби по дереву Трубія Василя Юрійовича, якого в навчальному закладі називають не інакше як «майстром золоті руки». Ця людина вже багато років свого життя, очолюючи гурток «Умілі руки», присвятила трудовому вихованню дітей з особливими потребами, допомагаючи таким чином юнакам бути потрібними людям та готовими до дорослого життя. Ідея буккросингової шпаківні втілювалась в життя в майстерні закладу продовж кількох тижнів, розповіли юнаки. Адже одночасно з нею хлопці майстрували справжні витвори мистецтва із дерева. Старіков Іван та Мунтян Віталій (10 клас), Грижук Ілля ( 9 клас) та Карчевський Роман і Фурман Ілля ( 12 клас) продемонстрували свої роботи.
 
З допомогою набутих талантів юнаки сьогодні руйнують фізичні та психологічні бар’єри і голосно заявляють про себе, що звичайно заслуговує на велику повагу до них та їхніх наставників.Сподіваємось наша книгозбірня стане своєрідною площадкою для їх самореалізації та розвитку потенційних творчих можливостей.

Що ж до буккросингу, то це один із нових способів наблизити книгу до людини. В традиційному значенні - це громадський рух , який діє за принципом соціальних мереж. Його називають ще рухом звільнення книг, оскільки людина, яка вирішила взяти участь у цьому русі, прочитавши книгу залишає її у громадському місці ( парку , сквері і т. д.), щоб інша людина, яка не читала її ( книгу) , але зацікавилась нею, могла взяти в руки перегорнути сторінки і за умови вільного часу прочитати та зробити те саме, що її попередник.

Цей рух з’явився нещодавно. У 2002 році його ідею запропонував інтернет-технолог Рон Хорнбекер, виставивши перші книги у власному готелі. Нині «буккросингові полиці» , явище досить популярне в готельному бізнесі. Його підтримують і працівники книгарень та книгозбірень, таким чином наближаючи читача, зайнятого своїми буденними проблемами до книги, культури, читання як заради інформації, так і заради задоволення та проведення вільного часу. Класичний буккросинг із регістрацією на сайтах та «безпечними полицями» популярний в Італії, Франції, прижився в окремих містах України. Різновиди нетрадиційної буккросингової ідеї використовуються бібліотеками, клубами, кав’ярнями. Американці на базі цієї схеми навіть створили радіогру. Нині і Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського завдячуючи чернівецьким юнакам, що змайстрували « буккросингову шпаківню», має змогу теж скористатися ідеями цього руху.

Дурно книгу не змарнуй,
В бібліотеку подаруй!

Чи бувають приємнішими миті, коли діти з метою бережливого ставлення до книги, роблять вчинок вартий наслідування дорослими.

Учні Чернівецької середньої школи № 23 зробили Муніципальній бібліотеці А. Добрянського до Різдвяних та Новорічних свят теж вартий уваги подарунок - наслідуючи дорослих відомих чернівчан, подарували книгозбірні зі своїх приватних дитячих колекцій прочитані дитячі книжечки.
Дати друге життя своїм книгам надихнула молодших школярів запроваджена Відкритим міжнародним університетом розвитку людини «Україна» акція « Подаруй бібліотеці книгу» та кинутий нею клич до студентства:
 
 
Не викинь книгу на смітник!
Її віддай в бібліотеку,
Бо книга – скарб, у ній для тебе
Думок і висловів квітник.
Кохання, радість, смуток, біль…
А ще невидані простори
Письменник відкриває в ній.
Тож, дурно книгу не змарнуй,
В бібліотеку подаруй!
 
Виходячи з того, що Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського не володіє багатим книжковим фондом дитячої літератури, то цей подарунок був досить доречним. Варто відзначити і те, що ініціативні школярі першої української школи в Чернівцях, та їхній класний керівник – Тетяна Іванівна Сопрович, стали піонерами у благородній справі, започаткувавши в нашій книгозбірні Фонд дитячих ініціатив.


Підготувала Галина Мурмилюк.



Найцінніший той подарунок, який отримуєш в дар від користувачів.

Колектив Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського  висловлює щиру подяку за подарунки старшокласникам, Трубію Василю Юрійовичу та Савчук Олені Орестівні – директору Чернівецького обласного навчально - реабілітаційного центру № 1, а також учням 2-Б класу Чернівецької середньої школи № 23 та керівнику - Тетяні Іванівні Сопрович.

1.Добра наука: оповідання, вірші./ Упор. В. Кирпа,- Харків, 2015 – 64с.( Веселка)
2.Монич Олександра.Хто це?: Вірші. Для дошкільного та молодшого шкільного віку.-Х.:ПЕГАС, 2008.-6с.іл. ( Веселі звірята)
3.Велика енциклопедія дошкільняти: науково – популярне видання для дітей.Навколишній світ.- К.:Країна мрій, 2011.-368с.іл.
4.Мудрі казки.- Х.:Чайка, 2013.-64с.: іл.
5 .Лущевська Оксана.Авіа пташиний диспечер.-К, 2012.- 92с.іл.
6.Пригодницькі історії.- Х., 2016.- 64.с. іл.
7.Лобовик І.Цирк – шапіто.- К: Країна мрій, 2009.-48с.іл
8.Снігові феї .Збірка казок.-К: Видавнича група КМ- БУКС, 2016 .- 112с.іл.
9.Сон ведмедя: Укр.нар.казки./ сер « Сонечко» .- Х.: Сінтекс, 2009.-64с.іл
10. Кмітливий мишко : читаємо по складах.Ранок, - 10с.
11. Мацьків Олена. Країна Ніландія.-Львів, СВІЧАДО, 2010.- 48с.іл.
12. Тоні Вульф .Олдін і таємниці султанів/ Сер» Світовий дит бестселер».-Х: Ранок, 2013.- 40с.іл.
13.Казковий віршограй.Казки у віршах.-Х.,2006, 48с.іл.
14. 5 Українських казок.- /сер « Казки хіт» К. « НКП», 2011.-40с.іл
15. Ярмиш Юрій.Солодкий Марципан,- Х: Ранок,- 2015.- 96с.іл.
16.Час доби :Вірші .Для молодшого шкільного віку.- Х.: Аргумент Принт, 2009.- с.6.іл. ( сер» Вчимося з єнотиком» )
17. Г.К.Андерсен.Русалочка.Казки.- Х: Септіма, 2008,- 68с.іл.
18. Історія про доброту. Цуценя: Вірш для дітей дошкільного віку.Х.: Наставник .- 6с.іл.
19. Казкове диво: Укр.народні казки.-Х: Сінтекс, 2014,- 64с.іл.
20. Матюх Наталя. Абетка: Для дошкільного віку.- Х.: ПЕГАС, 2005.- 6с. іл.
21. Життя Ісуса Христа .Із Євангеліій Матвія, Марка, Луки та Івана.
22.Самуїл.Хлопчик, який слухав Бога.Із переказів Керрі Маккензі.-(2 примірники)
23. Лисичка і журавель./ сер» Казкова мозаїка»(тверда обкл.)
24. Мустеца Василь. Василь – Кантемір –« Остап».Літопис УПА./сер « Події.Люди»
25.Кулідж Сюзен. Невгамовна Кейті.- Л: Видавництво Старого лева, 2015.- с.
26.РолінгК. Гаррі Поттер. Філософський камінь. Вид: АБАБАГАЛАМАГА.- с.
27. К.Андерсен.Непохитний ловяний солдатик.Казка./Сер.Мудра казка».
28. Твоя перша енциклопедія.-К: Махаон- Україна, 2004.-160с.іл.
29. Казки світу .-Х., 2010.- 64с.іл.
30. Дивовижний світ казок:Збірка.-Х.:Промінь, 2005 ,- 64.сіл
31.Русалочка:Казки.- Х.:Септіма, 2008.- 72с.іл.
32. Укр казки.- Сімферополь. Реноме, 2005.-64с.іл.
33. Казки для малят .- Харків: Пегас.-2006 .- 64 с.Іл.