«Книга і Чернівці»

В Муніципальній бібліотеці в передноворічні дні відбулась зворушлива зустріч з вихованцями гуртка «Дивосвіт: флористика і живопис» під керівництвом Наталі Бойчук, що носила назву «Книга і Чернівці».
 
 
Вихованці гуртка, що діє при Міському палаці дітей та юнацтва на вулиці Митрополита А. Шептицького, розповіли, що до
зустрічі готувались цілих два місяці. Вони довго і ретельно досліджували в нашій книгозбірні матеріали про книгодрукування та шукали матеріал про приватні бібліотеки в Чернівцях, вчились презентувати себе, як читача та власноруч виготовляли новорічні прикраси для ялинки.

Присутнім на зустрічі дівчатка Русанівська Настя та Філіпчук Аня розповіли про «Книгу в своєму житті». Настя зізналась, що після вивчення абетки одразу взялась за читання казок, а згодом – оповідань. Нині балансує між ТВ- мультфільмами та книгами. Аня розказувала присутнім про свої улюблені твори та про перше знайомство з енциклопедіями.
А ось керівник гуртка, Наталія Бойчук, влаштувала дітям та гостям екскурсію «В країну «Книжка», ознайомлюючи гуртківців з першими книгами на пергаменті та листках тростини, вона мандрувала разом з дітлахами історією книги від переписувачів до друкарів, першими королівськими бібліотеками та страшними часами в історії людства, коли книги масово спалювались на вогнищах.
 

Старшокласниця ЗОШ № 2 Головченко Настя розповідала цікавинки про фестивальний рух « Меридіан - Черновіц» та Чернівці, як читацьку столицю Європи, куди щороку з’їжджаються найпопулярніші письменники та поети з усіх країн і продовж двох днів виступають у всіх знакових культурних центрах Чернівців. Йшлося на зустрічі і про місцеві видавництва.
 
 
Проте найбільше захоплення у дорослих і дітей викликали подарунки, що талановиті вихованці принесли в подарунок під ялинку Муніципальної. Чобан Марина подарувала дві флористичні композиції «Різдвяна» і «Зірка Давида», які вона власноруч почепила на зелену красуню. Наймолодші учасниці творчих проектів -Головченко Настя, Сорокан Марина та Аня Філіпчук разом з компанією принесли цілу коробку білих сніжинок - витинанок, які натхненно розвішували на пухнасту ялинку, що прикрашає залу Муніципальної бібліотеки імені  А. Добрянського.

Дуже дорогими і несподіваними дарунками потішили нас Мунтян Олег і Мунтян Ксеня, котрі власноруч виготовили справжні мініатюрні книги зі шкіряною обкладинкою. Разом з дітьми книгозбірню відвідали їхні батьки, б
агато з яких були свого часу студентами Анатолія Миколайовича Добрянського та методисти і завідуюча бібліотекою Міського палацу.

Екскурсійна подорож приватними бібліотеками Муніципальної, яку провела її директор Леся Щербанюк, вразила і дорослих, і малюків біографіями людей, чиї дарчі книги зберігаються нині в нашій книгозбірні. З’ясувалось, що усіх цих чернівчан об’єднувало те, що, у певний час, їх рятувала і дала дорогу у життя - її Величність Книга. « Книга – це тренажер, який заставляє думати. Вона на відміну від інтернету, тепла, вкладає в дитячі голівки інформацію і заспокоює душу», - цими словами завершила екскурсію бібліотекою Леся Ілярівна.

Присутні були задоволені з того , що свою чергову зустріч в довгостроковому проекті «Чернівці і чернівчани» вони провели в нашій книгозбірні, оскільки в рамках цього проекту разом з Муніципальною вони вже мали дві зустрічі: «На вулиці Митрополита Андрея Шептицького» та «Чернівецька толерантність».
 
Підготувала Галина Мурмилюк.