Культпростір Чернівців


22.12.12.2017 – 26.12.2017
Актуальна думка:
Через поле, через гай
Йде до діток Миколай.
У білесенькій торбинці
Він для всіх несе гостинці.
(М.Пономаренко)


Святий Миколай мав оливкового кольору обличчя і зламаний ніс… Два роки тому було відтворено обличчя СвятогоМиколая, Мірлікійського єпископа, який загинув 1700 років тому і в західному святі приймав вигляд Санти – веселого дідугана у червоному вбранні з білим хутром, який літає на оленячій упряжці й перед святами саджає охочих діток собі на коліна аби вислухати їхні потаємні бажання…

Дугаєва Тетяна. Де мешкає Святий Миколай і як він виглядає // Версії. – 2017. –21 – 27 грудня . №51. – С.8.

В Чернівцях відкрилася найбільша в Україні дитяча виставка « Буковинський розмай» .Творчий проект вже діє 36 років. Шанувальники мистецтва мають ще кілька днів, щоб переглянути красу, якою діти заповнили стіни « Вернісажу»

Фещук Наталія. « Вернісаж» ледве вміщає всі роботи // Чернівці. – 2017. –21 грудня . №51. – С. 10.

Напередодні Нового року всіх охоплює метушня: як зустрічати, що вдягати, що поставити на стіл , як прикрасити ялинку та як повестися із Земляним Псом, що символізує рік прийдешній. За Східними віруваннями Пес дарує тепло, комфорт і добрі наміри. А про інше дізнавайтесь зі сторінок Версій.

Костинська Лідія. Як зустрічати Новий 2018 -й , аби привернути до себе удачу // Версії. – 2017. –21 – 27 грудня . №51. – С. 4-5.
У Художньому музеї зібрали колекцію з понад 500 старовинних листівок на різдвяну тематику, які видавалися в Америці, Австралії, Австрії, Канаді, Німеччині, Франції… Їх авторами були художники з українським корінням. Детальніше про це читайте у статті Надії Будної.

Будна Надія. «Продаються за ціною три крони за штуку» // Молодий буковинець. – 2017. – 21грудня. №101. – С.6.

Письменник Ю. Андрухович презентує у Чернівцях свою книжку. Він почав писати її 27 років тому. « Коханці Юстиції « - важливий твір у доробку Андруховича. «Він розповідає про негідників, яким вдалося уникати покарань за свої злочини. У читача герої « Коханців» викличуть осуд, співчуття, обурення і навіть симпатію,»- пише авторка статті.

Ватаман Діана. «Щоб написати роман, став іншою людиною» // Молодий буковинець. – 2017. – 21грудня. №102. – С.8.
Фельдшер здобув перемогу на фестивалі- конкурсі «Ліра Гіппократа» Пісня про родину лікарів, яку виконав Григорій Мельник із квартетом « ЕКГ» надалі стане гімном цього фестивалю. Де працює талановитий лікар – музикант читайте на сторінках преси.

Будна Надія. «Беру акардеон і знімаю стрес» // Молодий буковинець. – 2017. – 21грудня. №101. – С.6.

Дослідниця історії міста Чернівців, лауреатка муніципальної відзнаки ім. А. Кохановського – Марія Никирса продовжує розповідати про діяльність Музичного товариства у Чернівцях та будівлю, яка нині відома під назвою Чернівецька обласна філармонія. Передано було держфілармонії цю будівлю у 1940 році. Початок читайте у «Буковині» від 8 і 15 грудня ц.р. )

Никирса Марія. Розкішний дім для музики // Буковина . – 2017. – 22 грудня .- № 52 . – С. 4.

Люди зазвичай не знають історії. Інакше б вони знали, що історії нема. Є ситуації, які повторюються і повторюються. Хоча приходять завжди у різних шатах , але це ті ж настрої, ті ж прагнення , ті ж помилки, ті ж надії. І від цього повторення досі мало що рятувало. Хіба що глибоке розуміння. Детальніше читайте на сторінках газети «Чернівці».

Воронцов Сергій .Чари Фашизму у Чернівцях. // Чернівці. – 2017. –21 грудня . №51. – С. 10.

Як на Буковині відзначали новорічні свята розповідає доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії стародавнього світу і середніх віків Чернівецького національного університету- Олесь Задністровський.

Задністровський Олесь. «Буковинська Маланка стала своєрідним фестивалем» // Погляд . – 2017. – 2 грудня .- № 51 . – С. 4.
Різдвяні свята у буковинців були в числі найбільших річних свят. Їх чекали завжди з особливим піднесенням, радістю, надією, що Бог почув молитви людини і зробить її життя щасливим. Читайте про Коляду , Різдво та Новий рік , а також традиції Водохреща на сторінках газети « Час».

Кожолянко Олександр . ВІлія – Корочун- Свята Вечеря - Різдво // Час. – 2017. –21 грудня . №51. – С. 12.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото. Газета « Версії»

Підготувала Галина Мурмилюк.