НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

До відома шановних філологів, мовознавців, викладачів та вчителів української мови, а також старшокласників та студентства. Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського поповнила свої книжкові фонди новими вартісними виданнями із серії «Альма – матер», з якими ми пропонуємо ознайомитись на сайті нашої книгозбірні. Якщо Ви не впевнені в тому, що добре знаєте нашу  рідну милозвучну  українську мову, то саме час взяти до рук ці видання.

Сучасна українська літературна мова: Вправи. Завдання. За творами Т. Г. Шевченка: навч. посіб. / ред. Г. М. Вокальчук, В. М. Мойсієнка. – К.: ВЦ «Академія», 2016. – 224 с. – (Серія «Альма-матер»).
 
 

Вправи і завдання навчального посібника складені на основі творів Тараса Шевченка — і в цьому його особливість. Вправи побудовані дуже цікаво, залучено всі розділи мовознавства: Фонетика і фонологія; Графіка. Орфографія; Лексикологія. Фразеологія; Морфеміка. Словотвір; Граматика. Використання їх сприятиме розвитку мовних компетентностей, літературознавчих знань, логічного й асоціативного мислення. Можуть вони прислужитися в підготовці та проведенні різноманітних тематичних заходів.
Адресований студентам вищих навчальних закладів, учителям-словесникам, філологічно зорієнтованим учням загальноосвітніх шкіл, усім зацікавленим у своєму мовознавчому і літературознавчому розвитку.

  
Вступ до мовознавства: підручник / [І. О. Голубовська, С. М. Лучканин, В. Ф. Чемес та ін.]; за ред. І. О. Голубовської. – К.; ВЦ «Академія», 2016. – 320 с. – («Серія «Альма-матер»)

Серед навчальних видань для студентів цей підручник вирізняють інноваційний підхід і сучасний погляд на питання, які визначають його тематичну структуру і зміст. Прочитавши цю книжку, ви освоїте:
• загальні основи мовознавства і мови, зокрема письмо, графіку та орфографію;
• знакову теорію мови;
• походження мови, а також генеалогічну класифікацію мов світу;
• специфіку розвитку і функціонування мов;
• фонетичну, морфологічну, лексичну, фразеологічну та інші системи мови.
У ньому узагальнено знання про мову, сформовані за всю історію мовознавства, з урахуванням ключових концептів порівняльно-історичної, системно-структурної і сучасної антропологічної лінгвістики.
Адресований студентам вищих навчальних закладів. Прислужиться культурологам, антропологам, історикам, журналістам і всім тим, хто цікавиться мовознавчою проблематикою.
 
 
 Шевельов Ю. Нарис сучасної української літературної мови та інші лінгвістичні студії (1947 – 1953 р.). – К.: Темпора, 2012. – 664 с.
 

Ця книга містить мовознавчі дослідження західноєвропейського періоду (1947–1953 рр.) визначного українського вченого Юрія Шевельова. Вона стала вагомим досягненням у вітчизняній лінгвістиці, статті, що висвітлюють питання історії української мови, та ряд рецензій.
 

«Ця праця епохіяльна: вона науково утривалює певну епоху української літературної мови. Книга становить спробу опису сучасної української літературної мови як системи в усьому багатстві її стилістичних варіантів. З цього погляду вона має бути корисна не тільки мовознавцеві, а кожному, хто стикається з мовою в своїй практиці: учителеві, журналістові, священикові, просто інтелігентній людині».