Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 16.02.2018 – 03.03.2018
 

Актуальна думка:

«Життя – не іменник, а дієслово». (Гілман Шарлотта Перкінс, американська письменниця).

На днях відбулася лекція головного рабина Чернівецького регіону Менахема Мендаля Гліценштейна «Єврейські цінності крізь призму любові».
Організатори літературного центру ім. Пауля Целана відкриватимуть чернівчанам видатних постатей культури і літератури Буковини.

Єврейський цикл лекцій розпочали з питання релігії у житті євреїв міста.

Фещук Наталія. «Я ходив Чернівцями, як сліпий по кімнаті» // Чернівці. – 2018. – 1 березня. № 9. – С. 11.

Про розвиток преси в старих Чернівцях і її роль у житті містян розповів історик Сергій Осачук, який переклав з німецької мови книгу Арнольда Шварца «Ревю одного журналіста» і надав рідкісні світлини зі своєї колекції. Отож, на шпальтах газети ви зможете прочитати детальну інформацію про цю книгу, зокрема прочитати уривки з неї.

Надія Будна. «Газети виходили двічі на день – вранці та після обіду» // «Молодий буковинець». – 2018. – 1 березня. – С. 8.

За плечима пана Анатолія – 60-літній ювілей. Багато часу і сил віддано дітям. Виростив не лише двох рідних нащадків, які успішно закінчили Львівську художню академію, але й став провідником у світ мистецтва для багатьох своїх виконавців. Чому лише тепер митець почувається вільним, які має мрії та що спонукає до якісної творчості – у розмові із талановитим буковинцем Анатолієм Фурлетом, який встигає жити на два міста: Київ та Чернівці.

Ольга Шупеня. Він – художник у третьому поколінні // Погляд. – 2018. – 1 березня. № 9. – С. 9.

Минулого тижня Маркіян Прохасько презентував у Чернівцях свою першу книгу. До збірки «Нестримна сила води» включене оповідання «Словесна долина», яке припало нашому місту.

Анастасія Гергележій. Син Тараса Прохаська гостював у Чернівцях // Погляд. – 2018. – 1 березня. № 9. – С. 14.

У Чернівцях відбудеться відбірковий конкурс на 30-й ювілейний фестиваль «Червона рута». За словами організаторів, головною особливістю ювілейного фестивалю стане анти гламур та неофіціозність.

Ювілейна «Червона рута» // «Молодий буковинець». – 2018. – 2-3 березня. №18. – С. 10.

Четвертого березня Володимирові Івасюку, геніальному композиторові й поетові, виповнилося б 69 років.

Не тільки музейники, а й усі небайдужі ще осмислюють живі спогади про 100-річчя від дня народження його батька, видатного вченого Михайла Івасюка.

Мирослав Лазарук. За крок до ювілею // «Молодий буковинець». – 2018. – 2-3 березня. № 18. – С. 9.

В Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського в рамках авторської програми вивчення Чернівців – «Бібліотека і Місто» для екскурсоводів, викладачів та працівників музеїв відбулась україномовна презентація румуномовної книги, присвяченої чернівецьким адресам румунського поета Міхая Емінеску.

Галина Мурмилюк. Чернівецькі адреси Міхая Емінеску // Відродження. – 2018. – 16 лютого – 1 березня. №5. – С. 1, 9.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.