Наши публикации

Чернівці-Берлін-Світи... Історія родини Іппенів / Юрій Ковтун, Леся Щербанюк. - Чернівці: Друк Арт, 2021. - 208 с.: фото

Наукові рецензенти:
Ігор Буркут, політолог, кандидат історичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича
Олександр Филипчук, кандидат історичних наук, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Ковтун Юрій
Чернівці-Берлін-Світи... Історія родини Іппенів / Юрій Ковтун, Леся Щербанюк. - Чернівці: Друк Арт, 2021. - 208 с.: фото

ISBN 978-617-7849-79-6

В художньо-документальному виданні автори повертають із забуття історії життя трьох поколінь чернівецької родини Іппенів, на долі яких цілковито відбилася історія кінця XIX - XX століть зі злетами та гіркими й почасти трагічними подіями.
Розповідь буде про Ізраїля Іппена, власника бакалійної крамниці на неіснуючій нині площі Alter Markt (Старий ринок) або Herzl-Platz (Площа Теодора Герцля) в єврейському кварталі Чернівців, та його сина Вільгельма Іппена - успішного комерсанта і видатного діяча єврейської громади Чернівців, голову товариства «Морґенройт». Йтиметься і про Ірму Іппен - дружину Вільгельма, що привнесла в життя родини величезний пласт німецької культури, жагу знань та європейське виховання. Третє покоління складалося зі старшого сина Отто, відомого як Ян Черняк, співробітника Головного розвідувального управління Червоної армії у 30-40-х роках XX століття, середнього сина Фелікса, лікаря, що загинув у 1937 році у лавах польської інтербригади, захищаючи республіканську Іспанію від сил реваншу, та наймолодшої з дітей - Гелли, за фахом біохіміка, яка була вислана разом з батьками до Сибіру у червні 1941 року, проте не зламалася та зуміла вибороти право на чесне ім’я для репресованих батьків, подолавши для цього складний і тернистий шлях.
Ця книга про силу тяжіння до рідного міста і всього, що з ним пов’язано.
Видання розраховане на дослідників-краєзнавців, та насамперед - на чернівчан, які не втомлюються зберігати пам’ять про тих, що будували, творили та прославили наше Місто у світах.
 
УДК 929.52(100(092)"18/19"+94(477ю85) (092)"18/19"
 
© Ю.В. Ковтун, Л.І. Щербанюк, текст, 2021
© ТОВ "Друк Арт", підготовка видання, 2021