Наши публикации

CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості

УДК 94(477ю85)

ББК 63.3(4УКР-4ЧЕН)

М48

Видання здійснене за фінансової підтримки Чернівецького міського голови Олексія Каспрука

Мельник І.

CZERNOWITZ : історичні вулиці, будинки та видатні особистості : урбаністичні есеї / І. Мельник, Л. Щербанюк, О. Любківський. – Чернівці : Друк Арт, 2015. – 416 с.: іл.

З'явилася у жовтні 2015 року. Автори: директор Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського Леся Щербанюк, львівський журналіст Ігор Мельник, художник Олег Любківський. Видання присвячене пам’яті історика, дослідника Чернівців Ігоря Чеховського.

Така книга вже давно на часі, адже після відомого путівника, написаного Ігорем Чеховським, та книги нарисів про Чернівці Марії Никирси видань подібного характеру і масштабу не з’являлося. А потреба в них є. Їх часто у книгарнях запитують туристи, екскурсоводи. Та й чимало чернівчан цікавляться історією свого міста. Звичайно, автори книги «CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості: урбаністичні есеї» не могли оминути вже відомі, раніше висвітлені факти, але тут також чимало нової інформації. Насамперед, введення частини, в якій висвітлено історію Чернівців. Вона важлива тим, що можна побачити наше місто у контексті барвистих, складних історичних подій, і дає усвідомлення, що попри те, що на цих землях знаходило прихисток і навіть свою домівку чимало народів, Чернівці - все-таки місто українське і «ділило» з Україною її історію. Дуже багато уваги приділено архітектурній стилістиці, яку скрупульозно вичитав Ігор Мельник. Та найголовніше, що у книзі не лише історія у сухих фактах та датах, не лише вулиці та споруди, а й ті, хто наповнював місто теплом, життям, рухом. На сторінках можна зустріти чимало імен мешканців, долі яких пов’язані з тими чи іншими місцями Чернівців, зі спорудами. З історіями життя багатьох із них можна познайомитися, прочитавши книгу. Встановлено місця проживання чи тимчасового помешкання багатьох особистостей, які відігравали важливу роль в інтелектуально-духовному житті не лише міста, а й світу.

ISBN 978-617-7172-50-4

© Леся Щербанюк, автор ідеї, 2015

© Ігор Мельник, Леся щербанюк, текст, 2015

© Олег Любківський, макет і художній вистрій, 2015

© ТОВ "Друк Арт", підготовка до друку, 2015