Інтелектуальний календар ГРУДЕНЬ-2020: Сергій Володимирович Пивоваров

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Археологія – головне захоплення всього життя професора Сергія Пивоварова.
 
Сьогодні, в цей прохолодний грудневий день, відомий в наукових колах історик-археолог та дослідник історії середньовіччя, доктор історичних наук, професор, заступник Генерального директора з наукової роботи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника … і давній друг Муніципальної книгозбірні імені Анатолія Добрянського – Сергій Володимирович Пивоваров святкує свій ювілейний день народження.
 
Коли він вступив в Чернівецький, тоді ще державний, університет на історичний факультет, археологію на той час викладав, невтомний дослідник Буковини та Чернівців, захоплений давньою історією краю видатний український археолог, вчений із світовим ім’ям, доктор історичних наук Борис Онисимович Тимощук. Він не втомлювався повертати краю його багатовікову історію і мав ще один дуже важливий скарб – Вчителя і щедро ділився своїми знаннями із своїми талановитими і небайдужими студентами. Одним із таких вдячних і талановитих студентів і був Сергій Пивоваров, який не тільки зачаровано слухав свого викладача на лекціях, але і всі канікули та практичні заняття вони разом з улюбленим викладачем та ще невеличким товариством студентів-ентузіастів проводили на розкопках. Адже «сторінки та документи» тої давньої історії заховані глибоко в землі, куди треба добиратися довго і важко, аби натрапити на справжнісінький скарб. Це захоплення для Сергія Володимировича стало справою всього його життя аж до сьогодні.
 
Про ті роки розкопок і наукових пошуків та унікальних знахідок назавжди вдячний студент і поважний професор Сергій Пивоваров разом із колегами-науковцями, які зберігають пам‘ять про свого викладача, «із відчуттям щирої вдячності» сам розповів у своїх наукових розвідках та фахових виданнях.
 
Про це детальніше можна прочитати нашому сайті за посиланнями:
 
ІСТОРІЧНИЙ ЮВІЛЕЙ БУКОВИНСЬКОГО АРХЕОЛОГА
 
Він повертав краю його багатовікову історію.
До сторіччя археолога Бориса Тимощука.
 
 
По закінченні навчання продовжив свої наукові пошуки в аспірантурі на кафедрі стародавнього світу та середніх віків Чернівецького університету, де успішно захистив кандидатську дисертацію. І до 2013 року працював асистентом, доцентом, професором та обіймав посади завідувача кафедри етнології, античної та середньовічної історії, заступника декана з наукової роботи факультету історії, політології та міжнародних відносин рідного університету. І так само як свого часу професор Тимощук, Сергій Володимирович виховав цілу преяду вдячних істориків-науковців, які разом із ним не втомлюються відкривати і досліджувати давню історію Буковини. Коло наукових зацікавлень – археологія, нумізматика, краєзнавство, давня історія України. На ці теми в Сергія Володимировича вийшло понад 200 наукових та науково-популярних праць. Серед них ґрунтовні монографії, статті в наукових фахових збірниках з археології та історії давньої України. Кожне поважне видання з історії Чернівців чи Буковини завжди починається статтею саме Сергія Пивоварова. Частина з наукового доробку професора Пивоварова знаходиться на виставці в Муніципальній бібліотеці.
 
 
Також з ними можна познайомитись за посиланням:
 
 
З 2013 року життєва стежина завела його в столицю, де Сергій Володимирович займає таку солідну посаду, як заступник Генерального директора з наукової роботи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. І хоч там від досліджує і видає духовні пам’ятки України назагал, проте буковинська земля його не відпускає. І за ці останні кілька років в нього вийшли дуже серйозні розвідки про Садогурський монетний двір, про древній Василів, про медальєрику і фалеристику Буковини та інші краєзнавчі видання. А презентувати свої дослідження він приїжджає звісно ж в Чернівці, де його знають, поважають і завжди чекають з новенькими вартісними і прецікавими виданнями.
 
Деякі моменти цих творчих зустрічей можна переглянути за посиланнями:
 
Сергій Пивоваров та його книга «Садогурський монетарний двір під Чернівцями (1771-1774)»
 
Речі, що супроводжували життя чернівчан від колекціонера Юрія Мисько та науковця Сергія Пивоварова.
 
Нові надходження
 
 
Сьогодні цей дивовижно працьовитий і життєствердний чоловік долає ще одну життєву сходинку, ще одну важливу і знакову дату в житті – День народження. Від нашого колективу Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського щиросердно вітаємо Вас, шановний Сергію Володимировичу, з цією приємною життєвою подією.
 
Бажаємо Вам знайти безцінні скарби, втілити всі свої наукові проекти і здійснити життєві мрії та задуми. А натхненням завжди будуть для Вас рідні люди, вдячні студенти та небайдужі до історії свого міста шанувальники наукових знахідок та відкриттів з Чернівців.